Bănci și Asigurări

Jiru: Dobanzile la depozite vor scadea la 11% pana la liberalizarea contului de capital

22.12.2004, 00:00 15

Dobanzile la depozitele in lei va cobori pana la 11%, la momentul liberalizarii contului de capital, apreciaza Enache Jiru, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni. In acelasi timp, dobanzile percepute de banci la creditele acordate vor fi cu 6 - 7 puncte procentuale peste cele oferite la titlurile de stat.
"Reducerea dobanzilor are la baza doua motive: concurenta pe piata bancara si semnalele venite din partea Bancii Nationale a Romaniei, care a redus de mai multe ori dobanda de interventie. Pe de alta parte, aceeasi concurenta va determina, in urmatorii trei ani, miscari semnificative in piata, efectele acestui proces fiind o serie de fuziuni sau achizitii", a apreciat Jiru.
Diferentialul inca mare dintre dobanzile remunerate de banci la depozitele in lei si cele oferite pe pietele externe la economiile in valuta a atras deja fluxuri importante de capitaluri. Pentru a se evita un soc ocazionat de intrarea in tara a unor capitlauri importante, odata cu liberalizarea contului de capital planuita pentru primavara viitoare, acest diferential trebuie sa coboare. Bancherii estimeaza ca volumul capitalurilor care vor intra in tara se va dubla sau chiat tripla cu cel inregistrat anul acesta, estimat la un miliard de euro.  Piata romaneasca este cu atat mai artactiva cu cat riscurile investitionale sunt reduse, fapt confirmat de recenta imbunatatire a ratingului acordat de agentia internationala Fitch, pana la "investment grade".
Preocuparea pentru micsorarea dobanzilor la lei a marcat Bancii Nationale, cat si al Ministerului Finantelor. BNR a redus dobanda de interventie in sapte randuri de la inceputul verii, pana la 17% pe an. In acelasi timp, Finantele au impus un ritm mai accentuat de scadere a dobanzilor platite la titlurile de stat. Astfel, dobanzile au ajuns la 15,74% pentru scadenta de un an (ultimele titluri au fost insa vandute in luna august). Pentru scadenta de doi ani, licitatia din decembrie a consemnat o dobanda de11,49% pe an, in timp ce la termenul de trei ani randamentul coborase in noiembrie la 10,9% pe an.  
Potrivit statisticilor BNR, bancile au practicat in luna octombrie o dobanda medie de 11,18% pe an pentru depozitele in lei ale clientilor nebancari neguvernamentali. La credite, dobanda medie a fost de 25,22% pe an, pentru clinetii nebancari. Comparativ cu luna septembire, dobanzile au marcat o crestere de doua puncte de baza. An la an, dobanda la depozite a urcat cu 28 de puncte de baza, in timp ce la credite a coborat cu 66 de puncte de baza.
Potrivit lui Jiru, pe langa scaderea dobanzilor la lei, sectorul bancar va inregistra anul viitor si o crestere a ponderii creditarii in lei.
Presedintele CEC apreciaza ca succesul unei banci pe piata autohtona este influentat atat de rata dobanzii practicate la depozite si imprumuturi cat si de operativitatea si calitatea serviciilor furnizate clientilor.
"Clientii vor sa obtina un imprumut fara sa piarda prea mult timp cu procedurile de obtinere. Cu cat banca se misca mai rapid cu atat numarul clientilor va creste, chiar daca dobanda nu este cea mai favorabila", a mai spus Jiru.
Potrivit datelor BNR, soldul creditelor neguvernamentale s-a majorat in intervalul octombrie 2003 - octombrie 2004 cu 46,3% (32,1% in termeni reali). In acest timp, creditul in valuta a inregistrat un ritm de crestere de aproape 60%, triplu fata de cel inregistrat de finantarea in lei.
Soldul finantarilor acordate de banci pentru firme si populatie a ajuns in octombire la 402.249 miliarde lei (10,3 miliarde de euro), cu 2,2% peste nivelul din luna septembrie (1% intermeni reali).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO