Bănci și Asigurări

Judecătoriile din ţară suspendă plata comisioanelor de risc

Autor: Liviu Chiru

21.02.2011, 23:48 186

Unele judecătorii din ţară - spre exemplu la Iaşi, Brăila sauCraiova - au dat câştig de cauză clienţilor care au cerutsuspendarea plăţii comisioanelor de risc pe perioada derulăriiproceselor în care cer eliminarea unor clauze din contractele decredite.

Mai mulţi clienţi au primit deja şi soluţii favorabile pentrueliminarea din contract a unor clauze, însă majoritatea proceselorsunt încă în derulare, potrivit datelor prezentate pe portalulMinisterului de Justiţie. Deciziile judecătoriilor sunt finale,însă pot fi atacate la instanţele superioare. În schimb, laBucureşti, unde au fost intentante mai multe procese colective,băncile au avut câştig de cauză. Cele mai multe procese suntdeschise împotriva Volksbank şi BCR.

Cei care nu au semnat actele adiţionale create pe bazaOrdonanţei de Urgenţă 50/2010 pentru modificarea contractelor decredit, şi pentru care s-a luat în considerare acceptarea tacită,mai pot să ceară în instanţă anularea lor şi modificareacontractelor iniţiale până pe 2 martie. Legea 288/2010, creată pebaza ordonanţei, prevede că actele adiţionale considerate acceptatetacit pot fi denunţate de clienţi până la 2 martie, situaţie încare se revine la forma iniţială a contractului. Astfel, clienţiipot cere în instanţă modificarea contractelor, invocând legislaţiamai veche în privinţa protecţiei consumatorului.

"Temeiul juridic al acţiunilor ce vizează anularea acestorclauze ca fiind abuzive nu rezidă în OUG 50/2010 ori în Legea288/2010, ci în reglementările anterioare care interzic băncilorfolosirea anumitor conduite de natură a influenţa decizia detranzacţionare a consumatorului, decizie pe care altfel nu ar filuat-o dacă ar fi cunoscut intenţia reală comercială a băncii",spune Kristine Balcan, avocat la Covaci şi Asociaţii din Brăila.Judecătoria Brăila a decis deja în câteva zeci de dosaresuspendarea comisionului de risc, contestat de clienţi, pe perioadaderulării procesului.

Cele mai multe decizii s-au adunat în procesele deschiseîmpotriva Volksbank. În unele cazuri, judecătoriile au ajuns chiarla finalul procesului pe fond. Spre exemplu, Judecătoria Craiova adecis că Volksbank trebuie să restituie aproape 5.000 de francielveţieni unui client după ce a dispus eliminarea anumitor clauzeabuzive din contract.

Şi la Iaşi judecătoria a dat câştig de cauză unui client care acerut eliminarea unor clauze din contract.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO