Bănci și Asigurări

Jumătate din credite au mers la populaţie şi la firmele din servicii

 Jumătate din credite au mers la populaţie şi la firmele din servicii

Autor: Liviu Chiru

19.10.2010, 23:46 29

Populaţia concentrează o treime din creditele cu valori mai maride 5.000 de euro acordate de bănci, în timp ce pe zona de corporatefirmele din servicii au atras cele mai mari finanţări, cu 19% dintotal, arată datele BNR pentru luna august.
Creditele cu valori mai mari de echivalentul a 5.000 de euro sunturmărite de Centrala Riscurilor Bancare, un braţ specializat alBNR, şi reprezintă 90% din totalul finanţărilor acordate de băncilecomerciale.

La nivel agregat portofoliile băncilor înclină astfel în favoareasegmentului corporate, deşi marii jucători au în general afaceriledistribuite egal între retail şi companii.
Structura portofoliilor de credite este similară cu cea din urmă cuun an.
Firmele din servicii îşi păstrează a doua pondere ca mărime înportofoliile băncilor, cu 29% din totalul creditelor acordate.Totuşi, jucătorii din servicii nu au absorbit fonduri suplimentareîn august 2010 faţă de august 2009, soldul creditelor atrasestagnând la 77 de miliarde de lei (circa 18 mld. euro). Aceastaînseamnă că împrumuturile nou contractate abia au reuşit să acopererambursările.

"În sectorul serviciilor activează multe IMM-uri (întreprinderimici şi mijlocii - n. red.) care au fost destul de mult afectate decriză, confruntându-se cu restrângeri de activitate şi probleme definanţare", spune Georgiana Constantinescu, analist la CreditEurope Bank. Restrângerea creditării a venit pe fondul scăderiiafacerilor din retail (cu căderi de până la 50% în zona vânzărilorde electrocasnice sau autoturisme), unde s-a resimţit din plinscăderea puterii de cumpărare a clienţilor.

Pe locul al doilea vin firmele din industrie, care au absorbitfinanţări reprezentând 19% din total. Spre deosebire de jucătoriidin servicii, firmele din industrie au reuşit totuşi să contractezecredite mai mari de la bănci, soldul urcând în cele 12 luniîncheiate în august cu peste 6%, până la circa 50 de miliarde delei (12 mld. euro).
Sectorul construcţiilor este de asemenea prezent cu o pondereînsemnată în portofoliile băncilor, de aproape 9%. Soldul a reuşitchiar să crească uşor în ultimul an, până la 23 de miliarde de lei(peste 5 mld. euro), deşi acest sector a fost puternic lovit decriză. Deşi nu au mai fost lansate noi lucrări de construire,bancherii au preferat în multe cazuri să susţină finalizareaproiectelor începute, pentru a putea să îşi recupereze banii dejainvestiţi.

"Sfera serviciilor aş privi-o ca interesantă în perspectivă, pentrucă traiectoria de creştere a Produsului Intern Brut ar trebui săfie bazată pe acest segment. De asemenea, vor fi interesantesectorul agricol şi cofinanţarea pentru absorbţia fonduriloreuropene. Sectorul construcţiilor rămâne în corecţie şi va mai fi operioadă", mai spune Constantinescu.
Agricultura rămâne deocamdată cu o pondere mică în afacerilebăncilor, de sub 3%. Totuşi, soldul a înregistrat o creştere cu 11%în ultimul an, plecând şi de la o bază redusă.

Cea mai alertă creştere a fost înregistrată de creditele pentrusocietăţi din zona intermedierii financiare - cum sunt companiilede leasing, de credite de consum sau de asigurări - cu un plus de19%. Ponderea lor rămâne însă modestă, de sub 3%. Constantinescuapreciază că în mare parte acestea reprezintă finanţări intragrup,în condiţiile în care băncile mari de pe piaţă au dezvoltat şisubsidiare specializate pe aceste segmente.
Pentru moment, cele mai atractive sunt firmele care producpreponderent pentru export, iar acestea vor rămâne interesante şiîn viitor, mai spune analistul Credit Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO