Bănci și Asigurări

KPMG: Contabilitatea locala umfla de 6 ori provizioanele bancilor

11.11.2009, 23:12 118

Diferenta dintre provizioanele (cheltuieli pentru depreciereacreditelor - n.r.) constituite de bancile locale conformstandardelor internationale de raportare IFRS si respectiv dupastandardele romanesti de contabilitate (RAS) a urcat de aproape 6ori pentru rezultatele pe semestrul I din acest an, potrivit unuistudiu al companiei de audit si consultanta KPMG.

Aceasta arata impactul negativ mult mai mare pe care il auprovizioanele asupra rezultatelor financiare ale bancilor raportateconform standardelor locale, astfel ca reprezentantii KPMGrecomanda adoptarea cat mai rapida a standardelor internationale decatre toate bancile din Romania, precum si de catre companiile deleasing, de credite de consum sau ipotecare. "Diferentele aferenteprovizioanelor pentru deprecierea creditelor au crescut de la maiputin de 5% la nivelul profiturilor anului 2007 la aproape 40%pentru profiturile aferente anului 2008 si la o diferenta alarmantade aproape sase ori la nivelul rezultatelor prezentate pentruprimul semestru al anului 2009 de catre bancile din esantionulnostru (15 banci, dintre care sase in top zece - n.r.)", a declaratCezar Furtuna, partner al KPMG in Romania - Departamentul de auditservicii financiare.

Aceeasi tendinta se poate observa si la institutiile financiarenon-bancare (companii de leasing, credite de consum sau de creditipotecar), astfel ca diferenta aferenta provizioanelor pentrudeprecierea creditelor dintre IFRS si standardele contabileromanesti a fost de aproximativ 18% din rezultatele cumulate aleacestor institutii, mai spune Furtuna.

Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale Florin Georgescu aatentionat recent ca standardele internationale de raportarefinanciara trebuie adoptate integral, nu doar pentru postulcontabil privind provizioanele.

Toate bancile sunt obligate sa raporteze dupa standardele legalela Ministerul Finantelor si la BNR. In comunicarea publica bancilede stat CEC si Eximbank, precum si cele listate la bursa - BRD,Banca Transilvania si Banca Carpatica folosesc doar standardelelocale, ceea ce le dezavantajeaza in comparatie cu bancile strainecare comunica cifre dupa IFRS cu profituri mai mari/pierderi maimici.

Comunitatea internationala de afaceri intelege insa mai bineIFRS in comparatie cu standardele romanesti.

"Standardele romanesti, spre deosebire de IFRS, nu au incorporatla data de 31 decembrie 2008 si pentru marea majoritate a anului2009 impactul valorii recuperabile a garantiilor primite de bancipentru creditele cu performanta scazuta, astfel generand valori maimari ale provizioanelor pentru deprecierea creditelor si profiturimai mici in raportarile statutare (conform standardelor locale).Diferenta intre cele doua metodologii de provizionare este cea maipresanta problema a comunitatii bancare care trebuie rezolvatapentru a oferi claritate procesului de raportare financiara", adeclarat Serban Toader, senior partner al KPMG in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO