Bănci și Asigurări

La 1,5% din PIB, piata de factoring este la jumatate fata de media europeana

La 1,5% din PIB, piata de factoring este la jumatate fata de media europeana

Factoringul este prezent pe piata romaneasca inca din 1994, dar a intrat in atentia companiilor abia in ultimii trei-patru ani, odata cu dezvoltarea afacerilor mici. Pana in 2005-2006 jucatorii de pe piata de factoring se concentrau mai mult asupra companiilor cu activitati de export.

26.10.2009, 23:28 130

Piata romaneasca de factoring are un potential mare de crestere,spun companiile specializate, in conditiile in care ponderea sa inProdusul Intern Brut este la jumatate fata de media europeana, iartot mai multe companii aleg sa-si cesioneze facturile pentru aobtine lichiditati intr-o perioada in care accesul la linii definantare clasice de la banci este limitat.

In Romania, piata de factoring reprezinta doar 1,5% din ProdusulIntern Brut (PIB), comparativ cu 3% media la nivel european sauchiar 9-10% din PIB in tarile dezvoltate.

In Polonia, ponderea factoringului in PIB a coborat usor anultrecut, la 2,2%, in timp ce in Ungaria s-a mentinut constanta inultimii ani, la 3,2% din PIB. Cea mai mare piata de factoring estein Marea Britanie, unde afacerilor jucatorilor din acest domeniudepasesc 10% din PIB.

Piata romaneasca de factoring s-a dezvoltat rapid in aniitrecuti, pe masura ce numarul jucatorilor a crescut, insa afacerilelor cumulau doar 0,7% din PIB in urma cu doar trei ani.

Piata este dominata in continuare de banci, BCR, BRD siUniCredit Tiriac Bank detinand impreuna o cota de piata de 71%,potrivit datelor UniCredit. In acelasi timp, competitia incepe sase intensifice, pe piata intrand recent portughezii de laMillennium Bank si grupul maltez FIMBank, care in parteneriat cuRomFactor urmeaza sa constituie o platforma care sa ofere serviciide factoring in Romania si Republica Moldova.

Piata locala de factoring a ajuns anul trecut la un volum de1,97 mld. euro, in crestere cu 77% fata de 2007. Anul acesta, inciuda potentialului ridicat de crestere, jucatorii se asteapta la ostagnare a valorii facturilor scontate, in conditiile in carecompaniile s-au concentrat mai mult pe managementul riscurilor simai putin pe cifre de afaceri mari.

Cele mai multe cereri au venit in 2008 din partea companiilordin transporturi, constructii si din industriile metalurgica sialimentara. In acest moment, un potential mare de crestere existape segmentul farmaceutic, unde exista foarte multe facturi caretrebuie decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Nu toate lumea primeste finantare

"Acum ne confruntam cu un numar foarte mare de aplicatii pentruacest produs si desfasuram activitate de vanzare prin intreagaretea de sucursale a bancii", spune Andreea Marinescu, directoruldepartamentului de factoring al UniCredit Tiriac Bank.

Totusi, nu toate companiile care vor sa-si cesioneze facturileprimesc finantare. "Exista un volum foarte mare de cereri care nusunt aprobate pentru ca exista o analiza riguroasa pentru fiecarecaz in parte", a precizat Marinescu. La UniCredit intre 30 si 40%din solicitari sunt refuzate.

Concentrare pe imbunatatirea reglementarii

Jucatorii de pe aceasta piata au un proiect de infiintare a uneiasociatii nationale de factoring la care sa participe totijucatorii de pe piata si care ar putea deveni functionala chiar deanul viitor.

"Noi avem in lucru o platforma pentru asociatia nationala defactoring. S-au purtat discutii si avem un acord de principiu. Ampurtat discutii si cu domnul Radu Ghetea (presedintele AsociatieiRomane a Bancilor - n.r.), iar el ne-a oferit tot suportul", a maispus Marinescu. Noua asociatie va incerca sa lucreze lareglementarea acestui produs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO