Bănci și Asigurări

La 1 iulie, bancomate cu lei noi pe ecrane si mai putin in casete

22.06.2005, 19:15 22

Incepand din dupa-amiaza zilei de 1 iulie, cand toate retelele de bancomate ar urma sa fie repuse in functiune, ecranele tuturor ATM-urilor vor afisa numai sume exprimate in lei noi. Numai ca putine ATM-uri vor si elibera bancnote din noua emisiune.

In aceste conditii, posesorii de carduri n-ar trebui sa fie surprinsi daca pe ecran va fi afisata suma de 50 de lei, de exemplu, iar prin fanta aparatului va iesi o bancnota de 500.000 de lei.

Dintre toate bancile, doar BCR si BRD au adaptat pentru leii noi un numar important de bancomate din retelele proprii - 250, respectiv 100.

Marea majoritate a celorlalte banci, incepand cu numarul trei de pe piata - Raiffeisen Bank - nu isi asuma riscul de a ramane cu ATM-urile goale in cazul unei cereri crescute din partea clientilor - firesc interesati sa intre cat mai repede in posesia noilor bancnote.

Nici HVB nu va avea pe 1 iulie bancomate care sa elibereze lei noi. "Nu vrem sa ne trezim fara bani, avand in vedere ca numai 25% din masa monetara va fi inlocuita in prima etapa a denominarii", a declarat Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania. El precizeaza ca in ceea ce-i priveste pe clientii care au de platit rate scadente la credite in zilele de 30 iunie sau 1 iulie, cand bancile nu lucreaza cu publicul, n-ar trebui sa-si faca probleme, pentru ca in contractele de credit sunt prevazute astfel de situatii. Alti bancheri considera ca chiar si in situatia in care ar aparea o zi de intarziere la plata, nivelul penalitatilor n-ar constitui o problema pentru nimeni.

Manuela Plapcianu, sefa diviziei de retail de la HVB Bank, spune ca sucursalele bancii vor fi deschise publicului si in cele doua zile, chiar daca nu vor putea procesa operatiuni.

"Sucursalele noastre vor fi gata sa acorde consultanta financiara atat persoanelor fizice, cat si companiilor interesate de produsele si serviciile bancii. Clientii vor putea depune, de asemenea, cereri de credit, de carduri, de deschidere de cont, precum si instructiuni de plata. Toate acestea vor fi procesate cu data de 4 iulie."

HVB va fi astfel una din exceptiile pietei, alaturi de unele unitati ale BRD, care vor fi deschise si in cele doua zile in care sistemul bancar nu va realiza servicii de plati.

Plapcianu afirma ca tranzactiile cu carduri emise de HVB vor fi intrerupte in ziua de 30 iunie, timp de cateva ore. Membrii Asociatiei Romane a Bancilor au convenit ca fiecare banca sa-si anunte propriul program de intrerupere a functionarii bancomatelor si POS-urilor. Potrivit informatiilor date publicitatii pana in prezent, intreruperile incep de joi, 30 iunie, ora 00:00, si pot dura pana in prima parte a zilei de 1 iulie, ceea ce poate crea neplaceri celor care vor dori sa-si ridice bani din salariu in perioada respectiva.

La Alpha Bank, reteaua de bancomate va fi inchisa de pe 30 iunie, ora 15:00, si pana pe 1 iulie, ora 00:00. De asemenea, sucursalele nu vor lucra cu publicul in zilele de joi si vineri, iar sistemele de Electronic Banking (Alphaline) si de Internet Banking (Alpha Click) vor fi inoperabile intre 29 iunie - 4 iulie. Urmatoarea zi de operatiuni la sucursale va fi luni, 4 iulie. Ca atare, Alpha Bank isi invita clientii sa faca operatiunile in afara acestor date. In data de 29 iunie, banca va elibera extrase de cont cu soldul actualizat pentru toate conturile active, atat in lei vechi (fara rotunjire) cat si in lei noi (incluzand rotunjirea si conversia).

In cazul HVB, adaptarea bancomatelor si alimentarea acestora cu lei noi urmeaza sa aiba loc treptat, in lunile urmatoare, banca optand pentru cupiurile de 10, 50 si 100 de lei din noua emisiune pusa in circulatie de BNR.

Manuela Plapcianu spune ca este posibil sa apara aglomeratii la ghiseele si ATM-urile bancii in special in zilele premergatoare denominarii.

"Pentru evitarea oricaror situatii neplacute, este recomandata planificarea din timp a platilor prin virament, precum si a retragerilor de numerar pentru platile in numerar. De asemenea, recomandam folosirea serviciului Online B@nking, care permite efectuarea de operatiuni bancare prin Internet, fara deplasare la banca, fara pierdere de timp, fara aglomeratie la ghisee si care, in plus, presupune si comisioane cu 50% mai mici fata de comisioanele pentru platile pe suport de hartie", a declarat sefa diviziei de retail a HVB Bank.

Ea precizeaza ca scadentele depozitelor constituite de persoanele fizice au fost mutate pe data de 4 iulie pentru lei si euro si, respectiv, 5 iulie 2005 pentru cele in dolari.

HVB estimeaza la cateva sute de mii de euro efortul financiar necesar pregatirilor si testelor pentru denominare, similar altor banci, incluzand aici "miile de ore de analize si teste".

Manuela Plapcianu afirma ca principalele temeri legate de depasirea perioadei de trecere la leul nou se refera in special la functionarea sistemelor informatice. "Din acest motiv au fost depuse eforturi suplimentare in testarea tuturor proceselor si sistemelor afectate de denominare", a mai spus Plapcianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO