Bănci și Asigurări

La coada UE cu economii in banci de 1.000 € pe locuitor

La coada UE cu economii in banci de 1.000 € pe locuitor
24.02.2010, 23:05 41

Dupa un an cu dobanzi de doua cifre la economisire, un romanavea la sfarsitul lui decembrie 2009, in medie, depozite la banciin echivalentul a 1.095 de euro, in timp ce un ungur avea de treiori mai mult, un ceh de cinci ori mai mult, iar un polonez de 2,5ori mai mult, adica 2.519 euro, potrivit unei analize ZF.

Cum se explica aceasta diferenta?

Capacitatea de economisire este mai redusa in Romania, atat dincauza unor venituri nete mai reduse, la aproximativ jumatate fatade alte tari precum Cehia sau Polonia, dar si din cauza ca numarulsalariatilor din Romania reprezinta doar 29% din populatia totala,acesta fiind cea mai scazuta pondere dintre tarile analizate. Si cutoate ca dobanzile la depozitele in lei au urcat la nivelurile dinurma cu trei-patru ani, nu foarte multi romani au fost convinsi saduca mai multi bani la banca, mai ales ca somajul a inceput sacreasca de la o luna la alta.

In prima jumatate a anului, teama de deprecierea leului areorientat deponentii spre economisirea in euro, care a avut anultrecut o crestere dubla fata de lei, de 16,5% in euro.

Aproape o treime din populatia Romaniei lucreaza in agricultura.Una dintre cele mai mari suprafete agricole din Europa nu genereazainsa castiguri in bani lucratorilor, ci mai degraba in natura,fiind vorba de agricultura de subzistenta.

In Bulgaria, 38% din populatie este salariata, in Polonia 32%,iar in Cehia 40%, potrivit datelor biroului european de statisticaEurostat si calculelor ZF.

Un motiv in plus ar fi faptul ca in Romania circa 1% dindeponenti concentreaza aproximativ 80% din valoarea depozitelorbancare, ceea ce arata ca economisirea nu este un "fenomen de masa"in Romania si ca media de 1.095 euro/per capita este ridicata dedepozitele clientilor cu venituri ridicate.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, spune caeconomisirea a fost o problema pentru Romania in ultimii ani.

"Exista diferente de comportament intre Romania si alte tari inceea ce priveste economisirea. In mare parte, veniturile populatieiau fost indreptate spre cheltuieli in ultimii ani, pe fondul uneiinclinatii ridicate pentru consum", spune Dumitru.

Consumul s-a prabusit anul trecut din cauza scaderii salariilor,a concedierilor preponderente in sectorul privat si aincertitudinilor privind stabilitatea locurilor de munca.

"In momentul de fata, comportamentul populatiei se mai schimba.In conditii de recesiune economica, se manifesta o prudentaridicata fata de consum si o inclinatie spre economisire. Mai mult,iluzia cresterii salariilor nu mai exista acum. In anii anteriori,se inregistrau cresteri mari ale veniturilor de la an la an. Daroamenii nu mai spera la acest lucru pentru anii urmatori siconstientizeaza ca trebuie sa economiseasca mai mult, cel putin dinmotive de prudenta", explica Ionut Dumitru.

Conform unui studiu realizat de grupul britanic Aviva si datpublicitatii la jumatatea anului trecut, doar 4% din romanieconomisesc peste 1.500 de euro pe an, circa 10% dintre acestiafiind bucuresteni.

  • Romanii economisesc cel mai putin dintre tarile din regiune. Lasfarsitul anului 2009, un roman avea in medie 1.095 euro labanca.
  • Desi dobanzile la lei au stat luni de zile la niveluri de15-16% pe an, depozitele in lei ale populatiei au crescut cu numai8% in termeni reali, la jumatate fata de 2008.
  • Capacitatea redusa de economisire intretine dependentainstitutiilor de credit locale de finantarile de labancile-mama.
  • Euro ramane o moneda atractiva de economisire pentru romani,ponderea depozitelor in euro urcand la 40% din total, fata de 36%in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO