Bănci și Asigurări

La noua luni, CEC a trecut de pe pierdere pe profit

19.10.2005, 19:50 16

CEC a reusit sa recupereze pierderile inregistrate in prima jumatate a anului, obtinand un profit net de 3 milioane de lei (circa 870.000 de euro) la sfarsitul lunii septembrie, afirma presedintele bancii, Eugen Radulescu.

Pe primele noua luni din 2004, CEC realizase un profit de 66 de milioane de lei noi, in contextul in care nu incepuse prabusirea dobanzilor platite de BNR si de Ministerul Finantelor pentru plasamentele atrase.

Cea mai slab informatizata institutie bancara de pe piata reuseste sa anunte rezultate financiare la mai putin de trei saptamani de la incheierea trimestrului al treilea, acestea nefiind - evident - auditate.

Radulescu sustine ca acoperirea pierderii de 2,7 milioane de euro inregistrate la 31 mai 2005 a fost posibila pe seama unei cresteri spectaculoase a soldului creditelor in lei, care avanseaza lunar cu cel putin 50 de milioane de euro.

Astfel, conform datelor facute publice ieri, soldul creditelor acordate de CEC pana la sfarsitul lunii septembrie a depasit 1,5 miliarde de lei noi (circa 428 milioane de euro), iar pana la 31 decembrie este estimat sa treaca de doua miliarde de lei.

In ciuda acestei dinamici a creditarii, CEC a continuat sa piarda din cota de piata in primele sase luni ale anului, ajungand la 5%, respectiv pe locul al cincilea in sistem, corespunzator unor active de 1,46 miliarde de euro.

Presedintele bancii afirma ca obtinerea de profit nu reprezinta principalul obiectiv al CEC. Asa s-ar explica, de pilda, faptul ca dobanzile la depozite sunt mentinute la circa 7% pe an, in timp ce BCR si BRD le-au redus spre 5%.

Radulescu sustine ca marja medie intre dobanzile active si cele pasive - de circa 3,5 puncte procentuale - este suficienta, in conditiile in care alte banci practica marje de peste 10 puncte. "Putem foarte bine supravietui pe termen lung si chiar sa facem profit, pentru ca mizam pe cresterea volumului de activitate si pe faptul ca la noi va continua restructurarea, deci reducerea costurilor", crede presedintele CEC.

Una din zonele de restructurare vizeaza personalul, care a fost redus cu aproape 1.500 de angajati incepand din luna martie. Banca acorda disponibili-zatilor compensatii corespunzatoare a 10 salarii medii pe banca, iar sumele totale preconizate pentru aceste plati se ridica la 90 mld. lei vechi.

Cat priveste reteaua de circa 1.400 de unitati, aceasta este inghetata. Si in contractul de privatizare este prevazuta obligatia cumparatorului de a pastra cel putin 700 din cele 900 de unitati aflate in localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori, adica acolo unde numai BCR a inceput sa mai deschida cate o agentie.

In privinta informatizarii institutiei, peste 700 de sucursale si agentii ar urma sa fie conectate online la centrala bancii pana la sfarsitul acestui an, iar restul in sistem dial-up. Procesul de informatizare a presupus in acest an investitii de 29 milioane de lei (8,5 milioane de euro).

Modernizarea sistemului informatic va continua si in primul trimestru al anului viitor, cand vor fi conectate celelalte 700 de unitati, in sistem dial-up. Echiparea agentiilor si construirea unui centru pentru recuperarea datelor in caz de dezastre va presupune investitii de inca 5-6 milioane de euro.

Pe 10 decembrie este prevazuta intrarea in functiune a sistemului de carduri, care va cuprinde o retea de 137 de ATM-uri si alte 1.000 de POS-uri instalate la ghiseele bancii pentru retragerea de numerar.

Pe 21 noiembrie, CEC va lansa creditul de investitii destinate persoanelor fizice autorizate, pe perioade de maximum cinci ani, pentru sume de pana la 180.000 lei, cu dobanda negociabila. De asemenea, CEC a inceput colaborarea cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, precum si cu Fondul National de Garantare a Creditului Rural, in vederea garantarii creditelor acordate prin programul SAPARD.



Deadline pentru investitorii interesati de CEC

PanA vineri, 21 octombrie, la ora 17:00, Ministerul Finantelor asteapta oferte neangajante pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al CEC. Au trimis scrisori de interes si au ramas in cursa: Monte dei Paschi di Siena, EFG Eurobank, National Bank of Greece (NBG), OTP Bank, Raiffeisen, Societe Generale, Dexia si Erste Bank, olandezii de la Rabobank retragandu-se intre timp. NBG, Dexia si Erste au depus luni oferte financiare ferme pentru BCR, pastrand CEC drept varianta alternativa in cazul unui esec in tentativa de preluare a celei mai mari banci de pe piata. BCR a ramas cu sapte competitori, dupa abandonul KBC si al Fortis. Belgienii de la KBC au invocat drept explicatie o problema de alocare a capitalului la nivel de grup, sustinand insa ca vad in continuare piata romaneasca drept o prioritate si o alegere naturala pentru extinderea bancii in regiune. Fortis nu a oferit insa nici o justificare publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO