Bănci și Asigurări

Lazea, BNR: Unele banci mici ar putea sa iasa de pe piata. Cum comentati?

Lazea, BNR: Unele banci mici ar putea sa iasa de pe piata
30.06.2009, 18:14 62

Inca de la varf apare o segmentare puternica, doar BCR si BRD avand cote de piata de doua cifre - 20% si respectiv aproape 16%, in timp ce banca de pe locul al treilea - Volksbank, are o cota de aproape 7%. In total, doar sapte banci au cote de piata mai mari de 5%, fiind clasificate de BNR in grupa bancilor mari.

"Este o concentrare normala, similara cu nivelurile din alte tari, primele cinci banci din piata avand circa 50% din active", spune Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale. BCR a pierdut 3,5 puncte din cota de piata fata de decembrie 2007, in timp ce BRD a reusit o imbunatatire usoara, cu 0,2 puncte, pana la 15,7%.
Cel mai spectaculos salt l-a facut Volksbank, care a urcat cinci locuri, pana pe locul trei, in conditiile in care cota sa de piata a crescut cu 1,7 puncte, pana la 6,8%.
Din punctul de vedere al volumului activelor detinute, BCR si BRD se distanteaza de asemenea de pluton, cu totaluri de 16 si respectiv 12,3 mld. euro. Volksbank este la mai putin de jumatate de BRD, cu active de 5,3 miliarde de euro. Urmatoarele patru banci - Raiffeisen, Alpha Bank, UniCredit Tiriac si Banca Transilvania- sunt foarte apropiate, cu active cuprinse intre 4,2 si 4,7 mld. euro. Datele prezentate de BNR sunt stabilite conform standardelor locale de contabilitate (RAS) si nu includ expunerile externalizate de banci catre alte entitati din grupurile straine care le detin.
Astfel, Volksbank a fost avantajata de politica de a mentine majoritatea creditelor acordate in bilantul propriu, in timp ce alti jucatori au cota de piata diminuata artificial.
Inca zece banci au cote de piata cuprinse intre 1% si 5%, corespunzator grupei jucatorilor de talie medie. Raman astfel 26 de banci, dintr-un total de 43, care isi impart doar putin peste 8% din activele totale din sistem.
Valetin Lazea spune ca perioada dificila prin care trece economia ar putea sa duca la iesirea unor jucatori de pe piata.
"In perioade de criza s-ar putea ca o parte din bancile mici sa trebuiasca sa se puna in vanzare. Nu are legatura cu gradul de concentrare, ci cu situatia de criza", spune economistul-sef al BNR.
De altfel, BNR nota in Raportul asupra stabilitatii financiare publicat saptamana aceasta ca un numar important de jucatori de talie mica au inregistrat pierderi de la inceputul anului, ajungand astfel in situatia de a avea fonduri proprii negative. La sfarsitul anului trecut o singura banca - LaCaixa, care functioneaza in regim de sucursala a grupului spaniol LaCaixa, avea fonduri proprii negative. Fondurile proprii inglobeaza capitalul social, unele rezerve, dar si rezultatul exercitiului curent.
Pe de alta parte, BNR nota in Raportul asupra stabilitatii financiare ca bancile mici aveau la sfarsitul anului trecut, pe medie, cel mai ridicat nivel al solvabilitatii (indicator care masoara raportul dintre fondurile proprii si activele detinute, ponderate cu riscul de nerambursare), de 20%. Nivelul era insa in usoara scadere, de la 24% in decembrie 2007. Bancile din grupa medie si mare aveau indicatorul de solvabiltate cuprins intre 10% si 15%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO