Bănci și Asigurări

Lazea: Este o prostie să crezi că economia României ar putea creşte cu mai mult de 5% pe termen lung

Lazea: Este o prostie să crezi că economia României ar putea creşte cu mai mult de 5% pe termen lung

Autor: Mediafax

11.11.2010, 13:45 34

România nu are "ingredientele" necesare pentru a susţine ocreştere economică de peste 5% pe termen lung, întrucât esteafectată de o demografie în scădere şi depinde în continuare decapitaluri străine, care sunt incerte, a declarat, joi,economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"S-a arătat istoric că o creştere de peste 5%, pe o perioadă dezece ani, au avut numai cinci ţări care beneficiau de o demografiefavorabilă, un exemplu fiind China. Să te gândeşti că ai putea săfaci chestia pe termen lung e o prostie. Nu avem ingredientelenecesare, avem o demografie în scădere, iar pe factorul numit forţăde muncă nu putem să mizăm. Pe factorul capital mizăm numai dacăvrea el să vină", a spus Lazea, la un seminar organizat la BNR.

El a răspuns la o întrebare adresată de consilierulguvernatorului BNR Lucian Croitoru, respectiv care ar fi cel maiprobabil scenariu legat de potenţialul creşterii economice înRomânia.

"Răspunsul este mai mult decât evident: nu putem să creştem petermen lung mai mult de 5%. Am fi atipici, aistorici, ce vreţidumneavoastră", a mai spus Lazea. Citiţi mai mult despre cum vede BNR creşterea economică a Românieiîn următorii ani pe www.mediafa.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO