Bănci și Asigurări

LeasePlan: Avem 2,3 mil. euro blocati la stat din TVA

28.04.2009, 18:00 24

Compania de leasing operational LeasePlan, subsidiara locala a uneia din cele mai mari companii de profil din lume, spune ca este afectata in mod direct de practica Fiscului de a amana rambursarea TVA-ului companiilor "pe motive care de multe ori nici nu tin de regimul TVA".

Cu active de 11,5 mil. euro in 2008, firma are de recuperat de la stat 2,3 milioane de euro, bani care sunt blocati de 5 luni.
"Este inadmisibil ca dupa investitii de 21 mil. euro in Romania, statul sa intarzie atat de mult rambursarea TVA-ului, in valoare de 2,3 mil. euro. Finantarea acestui gol pe noi ne costa. O consideram o frana in calea dezvoltarii afacerilor. Statul nu ramburseaza acesti bani ca nu-i are, dar daca o companie nu ar avea bani sa-si plateasca darile, nici nu s-ar sta la discutii", spune Bogdan Apahidean, 41 de ani, directorul general al companiei.
Si consultantii fiscali au criticat deseori aceasta situatie in care organele de control sunt trimise in teritoriu pentru a gasi piedici legale in rambursarea TVA-ului de catre stat.
Ministerul de Finante are de rambursat TVA in valoare de aproape 1 mld. euro, dintre care circa jumatate sunt intarzieri, prelungiri din motive legale.
LeasePlan este un jucator de talie medie in piata leasingului operational, detinut de producatorul auto Volkswagen, si are o flota in administrare de 1.800 de vehicule, dintre care 1.500 le are in proprietate.
Printre clientii LeasePlan pe piata locala se numara Metro, BCR, IBM, Siemens, Bancpost, ING Asigurari de Viata, Colgate - Palmolive.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO