Bănci și Asigurări

Legislatia pietei ipotecare a ajuns in sfarsit la Senat

22.09.2005, 18:33 17

Comisia de buget-finante a Senatului a inceput ieri discutiile pentru aprobarea pachetului de legi privind piata secundara a creditului imobiliar.

Este vorba de de cinci proiecte de lege: Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, Proiectul de lege privind completarea Legii nr.7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare, Proiectul de lege privind bancile de credit ipotecar, Proiectul de lege privind obligatiunile ipotecare si Proiectul de lege privind securitizarea creantelor. Adoptarea acestui pachet legislativ va permite infiintarea bancilor de credit ipotecar precum si refinantarea sistemului de creditare pentru locuinte prin intermediul emisiunilor de obligatiuni garantate cu ipotecile asupra locuintelor ce urmeaza sa fie construite .

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante din Senat, spune ca imprumuturile ipotecare si imobiliare reprezinta un procent foarte redus in PIB.

In prezent, creditul ipotecar, cu un volum de 1,3 miliarde de lei (la 31 iunie 2005) reprezinta doar cca. 0,5% din PIB. Necesarul de locuinte noi pentru Romania este de peste un milion, ceea ce ar presupune, daca este luata in calcul si reabilitarea si consolidarea locuintelor existente, o piata ipotecara, in anii care vin, de peste 20 de miliarde de euro.

"Pragul de degradare al locuintelor este mult mai mare decat cel de modernizare. Dezastrele provocate de inundatii sunt urmarea faptului ca 50% din case sunt construite din chirpici", a mentionat Vosganian.

Gradul de acoperire bancara este foarte redus in zona rurala, respectiv 1%, ceea ce face ca posibilitatile de obtinere a creditelor ipotecare sau imobiliare sa fie extrem de reduse, a mai spus senatorul.

Valoarea imprumuturilor imobiliare si ipotecare acordate era de 1,2 miliarde de euro la sfarsitul primului semestru, reprezentand 9% din totalul creditului neguvernamental, pondere de opt ori mai mica decat in tarile din Uniunea Europeana, afirma Sergiu Oprescu, vicepresedinte la Alpha Bank.

"In ultimii ani, piata rezidentiala s-a dezvoltat exploziv, iar la sfarsitul anului 2004 valoarea pe piata a constructiilor noi a ajuns la 5,4 miliarde de euro. Din aceasta valoare, doar 1,2 miliarde de euro reprezinta constructii realizate prin credit ipotecar sau imobiliar, restul fiind realizate prin surse proprii", a spus Oprescu.

El a aratat ca valoarea creditelor pentru locuinte reprezinta 2% din Produsul Intern Brut si doar 4% din activele sistemului bancar din Romania.

"Comparativ cu alte tari din UE, Romania are un mare potential pe segmentul creditelor ipotecare si imobiliare. In tarile din Europa de Vest, aproximativ 80% din creditul neguvernamental este reprezentat de aceste tipuri de imprumuturi, iar proportia in PIB este de 46%", a continuat Oprescu.

In opinia sa, ultimele masuri care reglementeaza creditele ipotecare si imobiliare, respectiv nivelul avansului si raportul dintre rata lunara platita de imprumutat si veniturile acestuia sunt factori care limiteaza acest tip de creditare.

"Cu aceasta limitare, ne putem explica de ce avem un nivel al creditului ipotecar si imobiliar atat de redus", a afirmat oficialul bancii.

Oprescu a adaugat ca una dintre problemele sistemului bancar romanesc este scadenta resurselor de care bancile trebuie sa dispuna pentru finantarea proiectelor imobiliare.

"In sistemul bancar maturitatea creditelor pentru locuinte este de 15 ani. Aceste credite sunt finantate din surse atrase de la populatie sau institutii financiare internationale pe termene mult mai scurte", a explicat Oprescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO