Bănci și Asigurări

Leul a pierdut teren în primul trimestru în faţa euro şi a francului elveţian. Cea mai puternică scădere, de 8,4%, a fost în faţa rublei ruseşti

Leul a pierdut teren în primul trimestru în faţa euro...

Autor: Claudia Medrega

05.04.2017, 19:47 171

Moneda naţională a închis primul trimes­tru din 2017 pe depreciere în faţa euro şi a fran­cului elveţian, în timp ce în raport cu do­la­rul american s-a apreciat. Leul s-a aflat sub presiune în special în februarie şi martie, re­simţind un şoc din cauza tensiunilor politice in­terne care au culminat cu proteste în stradă şi a incertitudinilor fiscal-bugetare.

 
După primele trei luni din acest an, leul a cu­mulat o depreciere de 0,75% faţă de francul elveţian comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2016, cotaţia urcând până la 4,2563 lei/franc. În raport cu euro, leul a pierdut 0,2%, ajungând la final de martie la 4,5511 lei/euro. Moneda naţională a reuşit să se aprecieze în primul trimestru faţă de dolarul american,  cu aproape 1%, până la 4,26 lei/dolar.
 
Pe parcursul lunii martie, leul s-a depre­ciat în faţa principalelor trei valute - euro, do­lar şi franc elveţian.
 
Moneda naţională a pierdut în martie teren în principal în faţa euro, iar cursul de schimb leu/euro a urcat nestingherit de BNR peste pragul de 4,56 lei/euro, până la maxi­mul ultimilor aproape cinci ani, contrar ten­dinţei regionale. Ascensiunea cursului a făcut unii analişti să creadă că Banca Naţională în­cli­nă în favoarea mişcării mai sus a „inter­va­lului de confort“ al cursului leu/euro, spre 4,6, având în vedere că în anii trecuţi pre­siunile de depreciere au fost oprite de BNR de câteva ori atunci când cotaţia s-a apropiat de acest prag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO