Bănci și Asigurări

Leul castiga 1% in fata euro, in ton cu regiunea

08.04.2008, 17:23 18

Cotatiile au coborat pe piata valutara de la Bucuresti la 3,6750 lei pentru un euro, cel mai scazut nivel inregistrat din ultima luna, pe fondul unei miscari la nivel regional a jucatorilor straini.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6949 lei pentru un euro, cu 1,96 bani (respectiv 0,5%) sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut de asemenea 1,10 bani, coborand la 2,3518 lei.
Piata valutara interbancara se deschisese in cotatii de 3,7080/3,7120 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de vinerea trecuta. De altfel, euro se stabilizase in apropierea palierului de 3,71 lei inca de la inceputul lunii. Desi piata a testat in mai multe randuri pragul de 3,7 lei pentru un euro acesta a rezistat, in conditiile in care de fiecare data au aparut pe pietele internationale stiri care au reaprins aversiunea fata de expunerile riscante.
"Piata nu pare sa aiba putere sa duca euro mai jos. Volumele tranzactionate au fost modeste", a comentat Alexandru Anghel, dealerul-sef al Egnatia Bank. In sedinta de tranzactionare de ieri cotatiile de la Bucuresti au mers in paralel cu cele de pe pietele vecine, leul castigand teren in fata euro, insa pe fondul unor volume modeste.
Si la Budapesta cotatiile au coborat ieri cu peste un punct procentual, euro ajungand la 254 de forinti. Pe piata poloneza scaderile au fost ceva mai mici, euro pierzand 0,6%, pana la 3,46 zloti. Banca Centrala Europeana, care colecteaza independent date de pe piata valutara de la Bucuresti dar mai tarziu decat BNR, a calculat ieri un curs de 3,6808 lei pentru un euro, cu 0,9% sub nivelul precedent.
BNR a intervenit ieri pe piata monetara, organizand licitatia traditionala pentru atragerea de depozite pe doua saptamani. Doar trei banci comerciale au participat insa la operatiuni, plasand la BNR 630 de milioane de lei, la o dobanda de 9,5% pe an.
Interesul scazut pentru plasamente la banca centrala vine pe fondul unei noi cresteri a dobanzilor pe piata interbancara, ratele pentru scadentele scurte urcand din nou peste nivelul de 10% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO