Bănci și Asigurări

Leul continua sa se aprecieze

14.10.2004, 00:00 9

Leul a inregistrat ieri o apreciere dubla, atat fata de euro cat si fata de dolar. Euro s-a depreciat cu 60 de unitati, fiind evaluat de Banca Nationala la 40.920 de lei. Dolarul a inregistrat ieri o depreciere de 80 de unitati, pana la un curs de 33.222 de lei.
Leul se afla pe un trend ascedent de la inceputul saptamanii, evolutia sa fiind alimentata de recentele excedente de valuta care s-au inregistrat pe piata inca de la sfarsitul saptamanii trecute.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.980/41.010 lei/euro, cu putin peste nivelul inchiderii din ziua anterioara. Jucatorii au cumparat valuta in primele ore ale sedintei de tranzactionare, cotatiile urcand treptat pana la 41.110/41.140 de lei/euro, nivel la care au ramas pentru mai multe ore. Respectand scenariul zilelor trecute, jucatorii au inceput sa vanda valuta spre finalul sedintei de tranzactionare, dupa ce a devenit evident ca Banca Centrala nu avea sa intervina pe piata. Astfel, cotatiile au coborat rapid pana la o minima de 40.890/40.920 de lei/euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 40.900/40.920 de lei/euro. "Piata a fost destul de agitata si ieri. Este dificil de spus daca tranzactiile au fost speculative sau pur si simplu spre sfarsitul sedintei au aparut ordine mari de vanzare, insa cotatiile au coborat rapid la finalul zilei. Volumele tranzactionate au fost substantiale", a comentat un dealer. Jucatorii asteapta in continuare o interventie a bancii centrale pentru a atrage excesul de valuta din piata. Cotatiile au continuat sa coboare, in ciuda faptului ca marti s-a inregistrat pe piata un deficit substantial. Volumul cumpararilor a scazut usor marti, pana la 78 de milioane de euro, in timp ce vanzarile catre clienti au crescut sensibil, pana la 107 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a ajuns marti la 188 de milioane de euro, pe fondul operatiunilor speculative. In aceste conditii, volumul total tranzactionat marti pe piata a fost de 295 de milioane de euro, peste media ultimei saptmaani.
Dolarul a continuat sa se aprecieze si ieri pe pietele internationale, stergand practic deprecierea de la sfarsitul saptamanii trecute. Evolutia dolarului a avut loc pe fondul mentinerii pretului petrolului la niveluri ridicate si in lipsa altor stiri referitoare la evolutia economiei americane. Cursul a coborat ieri treptat, de la 1,2330 dolari/euro, pana la 1,2250 dolari/euro. Variatia a fost mai rapida dupa ce dolarul a spart pragul de rezistenta de 1,2280 dolari/euro. Analistii considera ca dolarul ar putea sa se aprecieze in continuare rapid, daca trece de pragul suport de 1,2240 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile au oscilat ieri intre 18,25% si 18,75% pe an. Banca Centrala nu a intervenit ieri pentru a steriliza excesul de moneda din piata, dar a anuntat licitatia pentru plasarea de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, care va avea loc maine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO