Bănci și Asigurări

Leul continua sa se intareasca

05.10.2005, 18:21 14

Leul a inregistrat ieri aprecieri minore atat fata de euro, cat si fata de dolar, dupa o sedinta de tranzactionare linistita.

BNR a calculat un curs de 3,5477 lei pentru un euro, cu 0,0044 unitati mai putin decat in ziua precedenta.

Dolarul a pierdut 0,0039 unitati, pana la 2,9726 lei, dupa ce nu a mai reusit sa castige teren pe pietele internationale.

Pe piata valutara interbancara cotatiile au oscilat ieri intr-o banda ingusta, intre 3,5400 si 3,5500 lei pentru un euro, ordinele de vanzare echilibrandu-se cu cele de cumparare de valuta. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,5430/3,5460 lei pentru un euro.

"Piata a fost linistita, desi volumele tranzactionate au fost destul de mari. Ordinele de vanzare de valuta s-au compensat cu cele de cumparare, creandu-se sentimentul ca cineva sustine cursul, insa nu cred ca BNR a fost ieri prezenta in piata. Probabil ordinele au fost generate de clientii comerciali", a comentat un dealer.

Piata a inregistrat luni un deficit de 23 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 203 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut din nou, ajungand la 87 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat luni pe piata a fost de 291 de milioane de euro, sub media ultimelor zile. Diminuarea volatilitatii cursului duce si la scaderea posibilitatilor de castig, ceea ce taie si o parte din apetitul jucatorilor speculativi.

Dealerii spun ca sfarsitul de an este o perioada in care traditional cererea de valuta este mai mare si datorita importurilor de sezon. Anul trecut, trecerea la un regim de flotare mai libera a cursului a dus insa la o apreciere puternica a leului in noiembrie si decembrie.

Euro a fost cotat la Sibiu in continuare la 3,5450 lei pentru sfarsitul anului. Contractele pentru aceasta scadenta au fost incheiate in cotatii variind intre 3,54 - 3,5495 lei pentru un euro, in usoara crestere fata de ziua anterioara. Pentru scadenta in martie nu s-au realizat inca tranzactii.

Pe pietele internationale cotatiile au oscilat intre o minima de 1,1910 si o maxima de 1,1940 dolari pentru un euro. Moneda americana nu a reusit ieri sa sparga nivelul suport de 1,19 dolari/euro, dupa ce luni se apreciase pana la maximul ultimelor 16 saptamani. Aprecierea dolarului este alimentata de diferentialul de dobanzi, precum si de expectatiile privind majorarea acestuia, in contextul in care Banca Centrala a Statelor Unite a lasat de inteles ca are in vedere noi majorari ale dobanzilor.

Pe piata monetara locala, dobanzile la depozitele pe o zi oscileaza in continuare intre 0,75%-2% pe la depozitele pe o zi, dupa ce banca centrala nu a intervenit nici ieri pentru atragerea excesului de lichiditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO