Bănci și Asigurări

Leul e din ce in ce mai puternic

20.09.2004, 00:00 8



Leul s-a intarit in ultima zi a saptamanii trecute atat fata de euro, cat si fata de dolar, sustinut de excedentul de valuta din piata.



Euro s-a depreciat pentru a doua zi consecutiv vineri, fiind evaluat de Banca Nationala la 41.083 de lei, cu 13 unitati mai putin decat cotatia precedenta.



Dolarul a inregistrat vineri o depreciere de 179 de unitati, pana la un curs de 33.657 de lei, ramanand insa peste nivelul de miercuri.



Comparativ cu inceputul saptamanii trecute, euro marcheaza astfel o depreciere de 15 unitati, in timp ce dolarul este mai puternic cu 125 de unitati.



Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa a apreciat la sfarsitul saptamanii trecute ca predictibilitatea evolutiei cursului de schimb al monedei nationale pe termen scurt va fi mult mai redusa, ca instrument de risc pentru fondurile speculative.



"Variatiile zilnice vor fi potential mai ample, ceea ce va reprezenta un risc in plus pentru fondurile speculative", a explicat Popa.



In ceea ce priveste evolutia pe termen mediu, viceguvernatorul se asteapta la o mentinere a trendului de apreciere a monedei nationale, sustinuta de intrarile masive de capital. Popa crede ca si in ultimele luni ale anului leul va manifesta o tendinta de intarire in raport cu valutele de referinta.



Pe piata valutara excedentul de valuta se mentine, alimentat de intrarile nete din relatiile cu clientii, care au scazut insa in volum. Excedentul mediu zilnic a scazut in saptamana 9 - 16 septembrie la patru milioane de euro, in contextul in care cumpararile au inregistrat o medie de 87 de milioane de euro zilnic, iar vanzarile catre clienti au fost de 83 de milioane de euro. Aceste excedente zilnice exercita in continuare presiune asupra cotatiilor, trendul fiind de vanzare.



Volumul cumpararilor de la clienti a scazut usor joi, pana la 80 de milioane de euro. Vanzarile bancilor catre acestia au scazut cu aceeasi intensitate, pana la 76 de milioane de euro. Volumul operatiunilor inerbancare a scazut joi pana la 89 de milioane de euro, mai putin de jumatate din media ultimei saptamani - 212 milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat joi pe piata a fost de 169 de milioane de euro.



Pe pietele internationale cursul euro/dolar a inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute variatii mai insemnate, dupa publicarea unor date mixte privind evolutia economiei americane. Astfel, cursul a urcat mai intai pana la o maxima de 1,2220 dolari/euro, dupa care a coborat brusc pana la 1,2160 dolari/euro. Ultimele tranzactii au fost incheiate in cotatii 1,2180 dolari/euro. Evolutia a fost alimentata de scaderea inflatiei in Statele Unite in luna august sub nivelul prognozat. Pe de alta parte, productia industriala a inregistrat o crestere in New york, in timp ce in Philadelphia aceasta a scazut. Aceste date mixte ar putea sa influenteze decizia Bancii Federale de a opera o noua majorare a dobanzii de interventie. Majoritatea analistilor considera insa ca Banca Federala va majora dobanda de interventie pana la 1,75% pe an, cu ocazia intalnirii programate marti, 21 septembrie. In acest context, investitorii considera ca dolarul s-ar puteaintari in perioada urmatoare pana la un curs de 1,20 dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 17,5% si 19% pe an. Dobanzile la depozitele pe o saptamana au oscilat intre 17% si 19% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO