Bănci și Asigurări

Leul incepe saptamana in forta

12.10.2004, 00:00 13

Cursul leu/euro a coborat ieri pentru prima data de la inceputul lunii septembrie sub pragul de 41.000 de lei. Euro a inregistrat o depreciere de 79 de unitati, fiind evaluat de Banca Nationala la 40.995 de lei.
Dolarul a inceput saptamana cu o depreciere puternica, pierzand fata de cotatia de vineri 287 de unitati. Astfel, cursul a coborat pana la 33.048 de lei/dolar, cel mai scazut nivel de la sfarsitul lunii iulie.
Comparativ cu inceputul anului, euro marcheaza acum o depreciere usoara de 0,4% in termeni nominali, in timp ce aprecierea dolarului a fost redusa la numai 1,4%. Fata de cosul valutar implicit, compus in proportie de 75% euro si 25% dolar, leul inregistreaza, dupa zece luni, o variatie insesizabila in termeni nominali. Aprecierea reala a leului fata de cosul valutar depaseste insa 5%, peste tinta de 4% anuntata de Banca Centrala.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.040/41.070 de lei/euro, la nivelul inchiderii de vineri. Inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au inceput sa vanda valuta, cotatiile incriindu-se pe un trend descendent. Tendinta a fost mentinuta pana la sfarsitul sedintei, piata inchizandu-se in cotatii de 40.935/40.965 de lei/euro.
"Tranzactiile au decurs calm ieri, trendul fiind evident de vanzare. Piata a fost influentata de o tranzactie mai mare, care a dat tonul vanzarilor. Volumele tranzactionate se inscriu in media unei zile normale", a comentat un dealer. Piata a reactionat la intrarile mai mari de la clienti, lunea fiind in mod traditional o zi de excedente.
Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a ajuns inca de vineri la 79 de milioane de euro, depasind pentru prima data in ultima saptamana, pe cel al vanzarilor, cu sapte milioane de euro. In intervalul 1 - 8 octombrie pe piata s-a inregistrat un deficit mediu zilnic de sapte milioane de euro, cu intrari medii de 73 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost vineri de 84 de milioane de euro, sub media ultimei saptamani. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata in ultima zi a saptamanii trecute a fost de 164 de milioane de euro.
Deprecierea dolarului la Bucuresti a fost alimentata de evolutia sa pe pietele internationale. Cursul a coborat ieri usor de la 1,2410 dolari/euro pana la 1,2397 dolari/euro. Dolarul s-a depreciat puternic la sfarsitul saptamanii trecute dupa publicarea unor date care indicau o evolutie negativa a somajului in Statele Unite. La acestea s-a adaugat si cresterea pretului petrolului pana la 53 de dolari/baril.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au inregistrat ieri o apreciere minora, osciland intre 18% si 19% pe an. Banca Centrala a atras de pe piata 4.395 de miliarde de lei in depozite pe o luna, peste plafonul stabilit de 3.000 de miliarde de lei. Dobanda la care Banca Centrala sterilizeaza excesul de moneda din piata este, de la sfarsitul lunii august, de 18,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO