Bănci și Asigurări

Leul, mai puternic la inceput de saptamana

25.10.2005, 18:37 10

Euro a pierdut ieri teren in fata leului, coborand din nou sub nivelul suport de 3,6 lei, dupa o sedinta de tranzactionare linistita, cu lichiditate scazuta. Dealerii nu se asteapta insa la evolutii spectauloase, mizand mai degraba pe mentinerea cursului la nivelurile actuale, sau chiar pe usoare cresteri ale euro.

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 3,5983 lei pentru un euro, cu 0,0154 unitati mai putin decat cotatia anterioara. Dolarul a castigat 0,0073 unitati, pana la 3,0118 lei, dupa ce a marcat intariri in fata euro pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6050/3,6100 lei pentru un euro. In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat pana la 3,5940/3,5990 lei pentru un euro, pe fondul unor ordine mai mari de vanzare. De la acest nivel au aparut in piata interese de cumparare, euro urcand pana la 3,5970/3,6020 lei. Ulterior trendul s-a inversat din nou, piata inchizandu-se in cotatii de 3,5940/3,5990 lei pentru un euro.

"Ordinele de vanzare au fost mai mari, dupa ce unii jucatori au descarcat excesul de valuta acumulat pe casele de schimb peste week-end. Volumele tranzactionate au fost insa reduse, mai ales pentru o zi de luni. In perioada urmatoare ma astept insa ca euro sa-si mentina tendinta de apreciere, datorita dobanzilor mici la lei. Pe de alta parte, este greu de crezut ca euro va depasi nivelul de 3,65 lei pentru un euro", a comentat un dealer. Si pe piata la termen de la Sibiu euro este cotat pentru sfarsitul anului la 3,6 lei, in conditiile in care operatorii nu se asteapta la variatii semnificative de curs.

Piata a inregistrat vineri un excedent de 6 mil. euro, dupa ce cumpararile de la clienti au urcat la 241 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost insa redus, de aproape 95 mil. euro, sub media ultimelor zile.

Pe pietele internationale moneda americana a continuat sa castige teren, cotatiile osciland in jurul nivelului de 1,1940 dolari pentru un euro, in conditiile in care nu sunt asteptate stiri relevante privind evolutia economiei americane. Analistii se asteapta ca aprecierea dolarului sa continue, daca acesta reuseste sa coboare sub nivelul suport de 1,1870 dolari/euro. Pe de alta parte, oficialii Bancii Centrale Europene au sustinut in mai multe randuri ca sunt gata oricand sa ridice dobanzile la euro pentru a contracara presiunile inflationiste care se acumuleaza.

Pe piata monetara dobanzile se mentin la minimele istorice de 0,5%-2% pe an pentru depozitele pe o zi, in conditiile in care BNR a ramas in afara pietei.



La casele de schimb cotatiile vor include obligatoriu si comisoanele

Agentii economici care efectueaza operatiuni de schimb valutar vor fi obligati sa includa comisionul perceput, daca acesta exista, in cotatiile afisate, incepand de la jumatatea lunii viitoare. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a introdus noi reglementari privind modalitatea de afisare a tarifelor practicate de acesti agenti economici, printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial pe 18 octombrie. Prin noua reglementare sunt introduse si dimensiuni minime pentru afisarea in interiorul casei de schimb valutar a cursurilor de schimb, atat pentru vanzare, cat si pentru cumpararea de valuta. Oficialii ANPC au motivat decizia prin faptul ca multi agenti economici induceau in eroare consumatorii, afisand comisioanele in locuri nevizibile si cu caractere foarte mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO