Bănci și Asigurări

Leul, mai volatil decat monedele de pe pietele vecine

Leul, mai volatil decat monedele de pe pietele vecine
15.04.2008, 14:50 11

Leul este una dintre putinele monede de pe pietele emergente din regiune care au pierdut teren in fata euro de la inceputul anului alaturi de lira turceasca, in timp ce forintul maghiar, zlotul polonez sau coroana ceheasca au reusit sa marcheze intariri.
Comparativ cu inceputul anului, leul era la sfarsitul saptamanii trecute mai slab cu 1,3% fata de euro. In schimb, zlotul polonez, una dintre monedele cu care leul s-a corelat foarte bine in 2007, a reusit in acest timp sa castige peste 4,5% in fata monedei unice, iar forintul maghiar a inregistrat o intarire usoara.
Evolutia mai slaba a leului din prima parte a anului a fost alimentata de perceptia nefavorabila a investitorilor straini asupra economiei romanesti, pe fondul unor date fundamentale slabe. Deficitul de cont de peste 13% din PIB de anul trecut a fost acoperit doar pe jumatate de investitii straine directe, lasand astfel economia dependenta de atragerea de imprumuturi din strainatate.
Pe fondul crizei de lichiditati de pe pietele internationale, sentimentul investitorilor pentru leu s-a deteriorat puternic la inceputul anului, cursul urcand astfel pana la un maxim al ultimilor trei ani, de 3,8 lei pentru un euro. Forintul si zlotul au fost de asemenea lovite de cresterea aversiunii fata de activele riscante (clasa in care sunt incadrate si plasamentele pe pietele emergente din regiune), insa au inregistrat deprecieri mai mici. Daca leul a pierdut in prima parte a lunii ianuarie peste 5%, cele doua monede au avut deprecieri de pana la 2%.
Comparativ cu situatia din aprilie 2007, leul este acum mai slab cu 8%, in timp ce forintul maghiar a pierdut doar 2% in fata euro. Zlotul polonez marcheaza un castig de 11% comparativ cu nivelul de la inceputul lunii aprilie de anul trecut, in conditiile in care se afla acum la maxime istorice fata de euro.
Volatilitatea mai mare a leului a aparut in conditiile in care in primavara trecuta se afla pe un trend abrupt de apreciere, sustinut de o viziune foarte optimista a investitorilor. Valul de intrari de capitaluri straine a dus leul la un maxim al ultimilor ani de 3,1 lei/euro, tendinta fiind inversata in iulie doar de o serie de interventii ale BNR. Din toamna trecuta, leul a intrat insa sub presiune, in conditiile in care pe plan global a avut loc o revizuire a politicilor de risc dupa criza creditelor ipotecare din Statele Unite, iar investitorii nu au mai trecut cu vederea marimea deficitului de cont al Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO