Bănci și Asigurări

Leul pierde teren pe fondul volatilitatii regionale

01.05.2007, 16:38 11

Euro a castigat teren usor in fata leului, cotatiile urcand la Bucuresti, pe fondul unui val de inchideri de pozitii la nivel regional ale jucatorilor speculatori.
Leul s-a depreciat chiar in conditiile in care dobanzile pe termen scurt pe piata monetara au ramas la niveluri ridicate, apropiate de 40% pe an.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3272 lei pentru un euro, cu 0,5 bani peste nivelul precedent. Si dolarul a castigat ieri 0,5 bani, urcand la 2,4452 lei.
Inceputul sedintei de tranzactionare pe piata valutara de la Bucuresti a fost agitat, jucatorii - in special nerezidentii- cumparand valuta. Miscarea speculatorilor straini a fost determinata de deprecierea abrupta a lirei turcesti, pe fondul tensiunilor politice de la Ankara. Celelalte monede de pe pietele emergente din regiune au reactionat, insa miscarile au fost limitate.
"Piata a fost agitata in prima parte a zilei. Caderea lirei turcesti a determinat volatilitatea de pe celelalte piete emergente din regiune", a comentat un dealer.
La Bucuresti, euro a urcat in primele ore de tranzactionare de la 3,3200/3,3220 lei, la deschidere, pana la un maxim de 3,3290. In a doua parte a zilei piata s-a calmat, iar cotatiile s-au stabilizat la nivelul de 3,3270/3,3290 lei pentru un euro.
In sedinta de vinerea trecuta piata a fost foarte volatila, cotatiile urcand rapid de la un minim de 3,3 lei pana la 3,34 lei. Cresterea abrupta i-a determinat pe unii dealeri sa suspecteze o interventie a BNR, insa oficialii autoritatii monetare au negat aceasta ipoteza.
Dealerii se asteptau ca dobanzile ridicate de pe piata monetara sa stimuleze interesul speculatorilor pentru plasamentele in lei. Cursul a fost insa influentat intr-o masura mai mare de evolutia pietelor vecine.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au coborat ieri usor, insa au ramas la niveluri ridicate, de 15%-35% pe an. In piata persista lipsa acuta de lichiditati, aparuta saptamana trecuta, pe fondul platilor companiilor catre buget. In aceste conditii, BNR a anulat licitatia traditionala pentru atragerea de depozite la o luna. Miercuri va ajunge la scadenta un depozit de 2 miliarde de lei, atras de BNR in urma cu o luna. Parerile analistilor sunt insa impartite, unii considerand ca dobanzile vor cobori sensibil in a doua parte a saptamanii, in timp ce altii se asteapta la scaderi moderate.
Tot miercuri este programata o sedinta a BNR pentru analizarea politicii monetare, astfel ca dealerii vor astepta vesti privind nivelul dobanzii de interventie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO