Bănci și Asigurări

Leul recastiga 1% in fata monedei europene

01.10.2007, 18:08 15

Leul a recuperat vineri 2,44 bani in raport cu euro, revenind in apropierea nivelului din urma cu doua saptamani, cand moneda europeana incepuse asaltul care a culminat la 3,43 lei pentru un euro.
BNR a calculat un curs de 3,3559 lei/euro, in scadere cu 0,72% fata de ziua precedenta.
Pierderea suferita de leu in ultima luna s-a ajustat astfel la doar 2,6%.
Cu toate acestea, moneda romaneasca a consemnat cel mai mare declin la nivelul unui trimestru din ultimii patru ani, respectiv de 7%. In clasamentul monedelor cu cele mai drastice deprecieri din trimestrul al treilea, leul s-a situat pe locul al doilea, in urma pesoului columbian, conform Bloomberg, dupa ce in urma cu o saptamana ocupa prima pozitie.
Piata valutara s-a deschis vineri cu cotatii de 3,3720-3,3750 lei/euro, care au urmat insa un trend de scadere, pana la un minim de 3,33 lei pentru un euro in a doua parte a sedintei de tranzactionare.
Dealerii au explicat intarirea leului prin cresterea dobanzilor pe piata monetara pana la niveluri de 7-7,75% la depozitele pe o zi, precum si prin sentimentul negativ generat de ultimele date privind deficitul extern al Ungariei, reflectat intr-o miscare brusca de corectie a forintului. De altfel, dintre principalele monede din regiune, forintul a fost vineri singura care a scazut in raport cu euro, in timp ce leul, zlotul, coroana ceha si lira turceasca au fost in crestere.
Analistii apreciaza ca intarirea controlului BNR asupra lichiditatii pe piata monetara reflectata prin cresterea dobanzilor ar putea opri miscarea de depreciere a leului din ultima perioada.
Dealerii se asteapta ca dobanzile pe piata monetara sa se mentina in jurul nivelului de 7% pe parcursul saptamanii viitoare.
BNR a hotarat miercuri sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 7% pe an, insa aspectul cu adevarat relevant pentru piata il reprezinta dobanda la care BNR face operatiuni pe piata.
Lunea trecuta, aceasta rata de dobanda s-a recuplat cu dobanda de politica monetara, echivaland cu o crestere a dobanzii efective a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO