Bănci și Asigurări

Leul recupereaza teren, dupa imbunatatirea sentimentului regional

06.12.2007, 19:11 12

Leul a recuperat ieri o parte din terenul pierdut in fata euro in sedinta de tranzactionare de marti, beneficiind de o miscare de apreciere a monedelor din regiune.
Piata de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,5670 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Inca de la primele ore leul a inceput sa se intareasca, beneficiind de o imbunatatire a sentimentului regional. Astfel, euro a coborat in prima parte a zilei spre 3,5480 lei. ulterior, piata s-a stabilizat la aceste niveluri.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5463 lei pentru un euro, in crestere cu 1,85 bani fata de ziua precedenta. Dolarul a inregistrat un castig mai mic, urcand cu 0,53 bani, pana la 2,4089 lei, dupa ce a pierdut usor teren in fata euro pe pietele internationale.
Leul a fost sustinut ieri si de publicarea unor date pozitive privind accelerarea productiei industriale peste asteptarile pietei. Totusi, fundamentele economice raman inca slabe si continua sa afecteze increderea in leu. In zilele precedente, cand sentimentul regional era negativ, leul a suferit pierderi mai mari decat monedele de pe pietele vecine.
In sedinta de ieri, leul a reusit sa recupereze doar partial terenul pierdut, in timp ce perechile regionale au marcat aprecieri semnificative.
Banca Centrala Europeana, care culege independent date privind cotatiile leu/euro de pe piata de la Bucuresti, dar mai tarziu decat BNR, a calculat un curs de 3,5474 lei pentru un euro, cu 0,95 bani sub nivelul din ziua precedenta.
Leul ramane astfel peste nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute, in timp zlotul polonez s-a intarit ieri pana la cel mai puternic nivel inregistrat din primavara lui 2002. Si forintul maghiar a castigat teren, intorcandu-se la nivelul de la inceputul lui noiembrie curent.
Analistii raman destul de pesimisti in privinta evolutiei leului, majoritatea considerand ca in 2008 cursul mediu va inregistra o crestere fata de anul curent. Dupa primele 11 luni, cursul mediu era de 3,3198 lei pentru un euro. In 2006, cursul mediu a fost de 3,5245 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO