Bănci și Asigurări

Leul s-a stabilizat după aprecierea surprinzătoare de săptămâna trecută

Leul s-a stabilizat după aprecierea surprinzătoare de săptămâna trecută

Autor: Monica Juganaru

19.12.2012, 00:01 570

Moneda naţională a înregistrat oscilaţii reduse în sesiunea interbancară de marţi, într-o piaţă cu lichiditate sub media transferurilor din sesiunile precedente, iar la finalul zilei schimburile se perfectau aproape de 4,47 lei/euro, spun dealerii. Spre finalul şedinţei, operaţiunile se perfectau la 4,4685-4,4705 lei/euro, uşor sub cotaţiile de la aceeaşi oră de luni. Analiştii afirmă că leul s-a stabilizat în condiţiile în care potenţialele intrări ale investitorilor străini în titluri de stat în lei sunt contrabalansate de cererea comercială pentru valută. BNR a publicat un curs de referinţă de 4,4672 lei/euro, cu doar 0,03 bani mai jos faţă de luni, însă a ajuns la un nou minim din ultimele trei luni şi două săptămâni.

O paritate oficială mai redusă decât cea de marţi a fost publicată de banca centrală la 31 august, când euro a fost la 4,4595 lei. Moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu dolarul, cursul de referinţă coborând 0,74 bani, la 3,3880 lei/dolar. Astfel, paritatea oficială atinge cel mai redus nivel din 8 mai, dată când dolarul a fost la 3,3850 lei. Dobânzile practicate marţi de băncile comerciale pentru sumele atrase şi plasate pe termen de o zi au scăzut la 4,65%-5,15% pe an, după ce luni au fost la 5,19%-5,69% pe an. În scădere uşoară sunt şi dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, dar şi cele la trei luni. Acestea din urmă reprezintă baza de calcul pentru creditele în lei acordate populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO