Bănci și Asigurări

Leul se reface, sustinut de excedentul de valuta

09.09.2004, 00:00 15

Leul s-a apreciat ieri atat fata de euro, cat si fata de dolar, pe fondul mentinerii unui excedent de valuta in piata. Euro a fost evaluat ieri la 40.925, cu 181 de unitatI mai putin decat cotatia precedenta. Dolarul a inregistrat ieri de asemenea o depreciere, cu 80 de unitatI, pana la un curs de 33.965 de lei.
Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 41.020 de lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au inceput sa vanda valuta, cotatiile inscriindu-se pe un trend descendent. Astfel, cotatiile au coborat pe treptat, la 40.990 de lei/euro, apoi la 40.950 de lei/euro. In lipsa unor cumparari substnatiale, trendul de depreciere al euro a fost mentinut pana la inchiderea pietei. In aceste conditii, spre finalul sedintei de tranzactionare euro era evaluat la 40.910 lei, pentru ca piata sa se inchida in cotatii de 40.890/40.920 de lei/euro. "Piata a fost destul de agitata ieri, majoritatea jucatorilor vanzand valuta agresiv. Volumele tranzactionate au fost substantiale. Excedentul de valuta se mentine in piata, alimentat sI de intrarile de la casele de schimb. Este posibil ca BNR sa intervina in zilele umatoare pentru a impiedica o noua depreciere a euro", a comentat un dealer.
Volumul cumpararilor de valuta de la clientI a crescut puternic martI, pana la 119 milioane de euro, aproape dublu fata de media ultimelor zile. Vanzarile bancilor care clientI au totalizat martI 78 de milioane de euro, marcand doar o crestere usoara comparativ cu media ultimei saptamani. Astfel, a aparut in piata un excedent de valuta de 51 de milioane de euro numai din relatiile bancilor cu clientii, la care se adauga sI intrarile pe casele de schimb. Cumpararile masive ale bancii centrale au contribuit la majorarea de peste trei ori a volumului operatiunilor interbancare, pana la 421 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranactionat martI a ajuns la 541 de miliaone de euro, cel mai ridicat nivel de la recordul stabilit in luna iulie.
Pe pietele internationale dolarul a recuperat ieri deprecierea inregistrata fata de euro. Cursul a coborat ieri treptat la 1,2070 dolari/euro, iar mai tarziu deprecierea de martI a fost recuperata complet, cotatiile scazand pana la 1,2051 de dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intr-o banda ingusta, in jurul valorii de 18,25% pe an. Banca Nationala nu a organizat ieri licitatii pentru depozite pe o luna pentru a steriliza excesul de moneda din piata. Astazi insa banca centrala va organiza o licitatie pentru plasarea emisiunii de certificate de depozit la trei luni. Valoarea anuntata a emisiunii este de 20.000 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO