Bănci și Asigurări

Leul stabileşte un minim după altul: cursul de 4,5 lei/euro nu mai pare aşa îndepărtat

Leul stabileşte un minim după altul: cursul de 4,5 lei/euro nu mai pare aşa îndepărtat

Autor: Ciprian Botea

16.05.2012, 00:07 1380

După ce a depăşit pragul psihologic de 4,4 lei la începutul lunii mai, euro a continuat să creas­că cu paşi repezi, iar pe piaţa interbancară tranzacţiile au ajuns să se deruleze chiar şi la nivelul de 4,46 lei/euro, doar intervenţiile bănci centrale reuşind să mai atenueze creşterea.

Tensiunile pe piaţa valutară au izbucnit la sfârşitul lunii aprilie, când guvernul Ungureanu a căzut prin moţiune de cenzură, ceea ce a generat o scurtă criză politică, dar ulterior presiunile de depreciere a leului s-au accentuat odată cu reizbucnirea crizei datoriilor suverane din zona euro.

"Peste îngrijorările privind o posibi­lă ieşire a Greciei din zona euro s-au suprapus şi unele ordine comerciale (pentru cumpărarea de euro - n. red.) care au contribuit la deprecierea leului din ultimele zile. Nu ne aşteptăm la o continuare pe termen lung a tendinţei de depreciere a leului deoarece ar pune în pericol ţinta de inflaţie pentru finalul anului", crede Eugen Sinca, economist în cadrul BCR.

Cu alte cuvinte aşteptările jucătorilor din piaţă sunt ca banca centrală să intervină pentru a stopa deprecierea leului dincolo de o anumită limită în condiţiile în care economia este foarte sensibilă la mişcările de curs, preţurile pentru anumite categorii de bunuri şi servicii (auto, imobiliare sau servicii telecom) sunt exprimate în euro.

Mai mult, deprecierea leului din ultimele zile a pus pe jar milioane de români care au de rambursat credite în valută şi pentru care fiecare mişcare a cursu­lui se resimte în valoarea ratei pe care o plătesc lunar la bancă. Două treimi dintr-un total de 104 mld. lei al creditelor acordate de bănci populaţiei sunt în valută, majoritatea în euro.

Leul nu stă mai bine nici faţă de alte valute. Spre exemplu, dolarul american a câştigat mai mult de 10% în ultimele două săptămâni şi a ajuns să fie cotat la 3,4576 lei. De altfel, dolarul s-a apreciat constant şi în faţa monedei europene în ultimele zile, până la un curs de 1,28 dolari/euro.

De regulă orice mişcare a euro în raport cu dolarul influenţează şi raportul de schimb dintre dolar şi leu, deoarece acesta din urmă este considerat mai riscant decât euro.

Unii analişti se aşteaptă ca euro să mai bifeze vreun nivel record în zilele următoate în condiţiile în care tensiunile externe nu se liniştesc, iar deocamdată banca centrală nu pare să fie foarte îngrijorată astfel încât să intervină agresiv în sprijinul leului.

"Lipsa unor elemente pozitive sau a unei reacţii agresive din partea băncii centrale sugerează probabilitatea ca leul să se deprecieze stabilind un nou nivel record, dincolo de pragul actual de 4,46/euro", crede Vlad Muscalu, senior economist în cadrul ING Bank.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara recent că deprecierea leului pare să fie o reacţie a investitorilor la tensiunile politice, dar că nu poate fi exclusă nici o deteriorare a fundamentelor macroeconomice, care ar duce la stabilizarea cursului pe un alt palier. Isărescu a vorbit de mai multe ori în ultimele luni despre deprecierea leului pe baza fundamentelor economice, ceea ce sugerează că banca centrală se simte confortabil chiar şi cu actualul nivel al cotaţiilor.

La finalul şe­dinţei interbancare de ieri, cursul se situa în jurul pragului de 4,44 lei/euro, dealerii apreciind totuşi că banca centrală a intervenit pe piaţă pentru a apăra leul. "Cererea comercială persistentă, tensiunile din zona euro, creşterea nivelului cotaţiilor CDS şi promisiunile electorale fără acoperire afectează leul. BNR a fost prezentă în piaţă ca să tempereze deprecierea, dar cred că dacă situaţia din Grecia se agravează sau deficitul bugetar creşte va lăsa cursul să se deprecieze pâ­nă la 4,5 lei/euro sau chiar mai sus", a comentat un dealer.

Analiştii din bănci îşi păstrează însă deocamdată prognozele de apreciere a leului până la finalul anului. BCR estimează un nivel al cursului de 4,39 lei/euro la finalul anului, în timp ce Raiffeisen are o prognoză de 4,3 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO