Bănci și Asigurări

Mai au românii bani pentru a economisi?

Autor: Ciprian Botea

13.12.2010, 23:35 65

Scăderea veniturilor şi creşterea inflaţiei lasă tot mai puţinibani în buzunarele românilor, care se gândesc astfel din ce în cemai rar la ideea de economisire. În aceste condiţii competiţiadintre bănci, societăţile de asigurări de viaţă şi fondurile deinvestiţii pentru atragerea de resurse de la clientelă s-aintensificat, scrie revista Business Magazin.

Nevoia de economisire este foarte mare în continuare având învedere că incertitudinile privind veniturile viitoare saustabilitatea locului de muncă persistă, dar resursele tot maipuţine nu permit românilor să pună sume foarte mari deoparte.

Astfel, soldul depozitelor atrase de bănci de la populaţie astagnat în ultimele luni la circa 100 mld. lei, conform datelorBNR, iar bancherii spun că treptat clienţii vor începe chiar săcheltuie din sumele economisite în trecut. "Volumul economiilorstagnează şi, încet-încet, o să înceapă să o ia în jos, pentru călumea începe să consume din ce apucă să economisească. Aşa că sumenoi mi-e greu să văd", a declarat Radu Topliceanu, directorexecutiv aria persoane fizice la Raiffeisen, în cadrul unuieveniment organizat de Business Magazin.

Încetinirea ritmului de creştere a economisirii vine încontextul în care depozitele la bănci ale populaţiei au înregistratun avans de două cifre pe parcursul anului trecut şi în primeleluni din 2010 datorită prudenţei manifestate de clienţi pe fondulincertitudinilor din economie. În acelaşi timp, creştereaeconomisirii a fost impulsionată de bancheri, care au urcatdobânzile în 2009 până la 16-17% pe an.

Interesul clienţilor pentru economisire s-a diminuat însă pemăsură ce veniturile au scăzut şi dobânzile la depozite au revenitdin nou la o singură cifră. La sfârşitul lui octombrie, dobândamedie la depozitele în lei ajungea la circa 7,5% pe an, uşor subrata anualizată a inflaţiei. Pentru că nu au resurse suplimentare,clienţii preferă să depună sumele pe perioade scurte de timp îneventualitatea că vor avea nevoie de banii respectivi."Economisirea merge tot pe zona tradiţională - depozite de la olună la trei luni, cu prelungire automată, cu capitalizareadobânzii. Bineînţeles că dobânzile la lei trebuie să fie pestenivelul inflaţiei pentru ca lumea să economisească în continuare,dar sunt foarte mulţi care merg acum pe economisirea în valută",comentează Eliza Erhan, director de dezvoltare produse retail laMillennium Bank.

Ea spune că în ciuda dublării în ultimul an a activeloradministrate de fondurile de investiţii, până la 5 miliarde deeuro, românii sunt în continuare reticenţi în a-şi plasa banii înastfel de instrumente. Pe de altă parte, societăţile de asigurăride viaţă şi fondurile de pensii spun că statul ar putea face maimult să încurajeze economisirea prin oferirea de facilităţi fiscaleangajaţilor care încheie o poliţă de asigurare de viaţă sau aderăla un fond de pensii private facultative. Şi aceasta în condiţiileîn care statul ar avea o sursă alternativă de finanţare dacăvolumul activelor administrate de aceste societăţi ar creşte.

"Noi am încercat să arătăm celor care iau decizii că cel maibine ar fi să se împrumute de la populaţie pe termen lung - prinasigurări de viaţă, prin pensii, pentru că e mai bine să teîmprumuţi de la populaţie decât să te împrumuţi extern. Pot să seîmprumute prin acordarea acestor facilităţi fiscale", a declaratTheodor Alexandrescu, directorul general al Alico România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO