Bănci și Asigurări

Mai multe credite in euro pentru mai multe persoane fizice

30.04.2004, 00:00 22



Creditele acordate populatiei au crescut ca ritm in detrimentul celor acordate firmelor cu capital privat. Din luna februarie 2003 pana in luna februarie a anului 2004 creditele acordate populatiei si-au triplat ponderea detinuta in totalul creditelor acordate, ajungand de la 1,91% la 5,59%. In aceesi perioada, creditele acordate persoanelor juridice cu capital privat a scazut de la 77,32% la 75,30%.



In ciuda inaspririi conditiilor de acordare a creditelor impusa de Banca Nationala, sumele imprumutate de populatie continua sa creasca intr-un ritm rapid. Numai in perioada ianuarie - februarie 2004 volumul creditelor contractate de populatie a crescut cu 6,3%. In luna februarie 2004 nivelul creditelor acordate populatiei (conform Centralei Riscurilor Bancare, care supravegheaza creditele mai mari de 200 de milioane de lei acordate unui singur debitor) era de peste 19.000 de miliarde lei, de peste 4 ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.



Creditele acordate firmelor private insumau la sfarsitul lunii februarie 2004 aproape 267.000 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere de 46,6% fata de valoarea inregistrata in urma cu un an.



Creditele acordate persoanelor juridice cu alte forme de proprietate nu si-au modificat substantial ponderea in total.



In ultimul an, cei mai multi dintre romanii care au contractat credite au mizat pe o evolutie favorabila a monedei europene. Pana la sfarsitul anului 2003, moneda europeana s-a apreciat puternic, ingreunand sarcina de plata a celor care au contractat credite in aceasta deviza. In acelasi timp, dolarul a stagnat, avantajandu-i pe cei care au luat credite in moneda americana. De la inceputul anului 2004 situatia s-a schimbat, moneda europeana s-a depreciat usor fata de leu, ceea ce i-a avantajat pe cei care au ales aceasta moneda cand au contractat credite. Dolarul s-a apreciat de la inceputul anului cu aproximativ 5%, aducand costuri suplimentare celor care au mizat pe aceasta moneda.



Ponderea imprumuturilor in euro a crecut in perioada februarie 2003 - februarie 2004 de la 31,58% la 39,64%. Aceasta crestere s-a facut pe seama reducerii ponderii detinute de creditele contractate in dolari, care a scazut in aceeasi perioda de la 39,07% la 29,75%. Desi banca nationala a avertizat potentialii utilizatori de credite asupra riscului pe care un imprumut in moneda straina il implica - data fiind volatilitatea ridicata a cursului de schimb- foarte putini romani au ascultat aceste sfaturi. Evolutia cursului a confirmat pana acum previziunile bancii. Cu toate acestea, in ultimul an ponderea celor care au contractat credite in lei a crescut infim de la 29,06% la 30,29%. Volumul total al creditelor acordate a crecut in aceasta perioada de la 235.000 de miliarde lei la 355.000 de miliarde lei.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO