Bănci și Asigurări

Majorare de capital prin reevaluare, acceptata prin exceptie la Astra

26.03.2003, 00:00 29

Compania de asigurari Astra a anuntat ieri majorarea capitalului social de la 53 miliarde lei la 345 miliarde lei, in totalitate prin reevaluarea activelor imobiliare, ajungand a doua companie de pe piata asigurarilor generale, dupa Asirom, in functie de acest indicator. 
Majorarea de capital prin reevaluare este o exceptie de la politica Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, anuntata vara trecuta, de a permite doar majorari prin aport de capital in numerar. In luna iulie anul trecut, CSA a dat o norma (Norma 6/2002) prin care, din coroborarea unor articole din Legea 32/2000 (a asigurarilor) si Legea 31/1990 (a societatilor comerciale) reiese ca majorarile de capital ale companiilor de asigurare trebuie facute numai prin numerar. Reprezentantii CSA chiar au afirmat atunci ca inclusiv majorarile de capital prin reevaluare facute anterior trebuie scoase din capitalul social. Asa incat cum de a acceptat CSA aceasta reevaluare in cazul Astra?       
"Norma e in vigoare si se va aplica. Companiile de asigurari au nevoie de capitalizare, deci majorarile trebuie facute prin influxuri de numerar. In cazul Astra, a fost vorba de o situatie deosebita, compania fiind abia privatizata", a explicat Angela Guran, membra a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Astra a fost preluata anul trecut de catre firma Nova Trade, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, care mai controleaza complexul de afaceri International Business Center, firma de constructii MegaConstruct si Unirea Shopping Center. Nova Trade detine 70,7% din actiunile Astra, restul actiunilor fiind detinut de cele cinci Societatile de Investitii Financiare, fiecare cu 5,6%. Inca 1% din actiuni apartin unor persoane fizice. 
"Actionarii anteriori privatizarii trebuia sa fie protejati printr-o majorare prin reevaluare. Noul capital social arata mai bine forta companiei", a spus
Dan Domnitanu, vicepresedintele companiei.
Astra a mai anuntat ieri ca va investi 400.000 $ anul acesta in relansarea activitatii de asigurari de viata. Compania a avut incasari pe acest segment de 240.000 $ anul trecut si are ca obiectiv dublarea acestora in 2003, iar pentru 2004 o crestere de 300%. Astra a avut incasari totale din prime brute de 24,8 mil. $ anul trecut.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO