Bănci și Asigurări

Marsh si-a bugetat un plus de 25% la venituri

28.03.2008, 15:21 23

Marsh, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari de pe piata locala, si-a bugetat pentru acest an o crestere de 20-25% a veniturilor, pana la circa 7,6 milioane de euro.
In 2007, brokerul, care lucreaza doar cu clienti corporate, a avut o cifra de afaceri de peste 6,1 milioane de euro si a intermediat contracte de asigurare in valoare de 40 de milioane de euro.
"Intentionam sa ne dezvoltam pe segmentul de real estate, bancassurance si consultanta pentru entitati publice", a declarat Cristian Fugaciu, directorul general al Marsh Romania. El estimeaza ca o componenta importanta a businessului va fi intermedierea de employee benefits, care ar putea ajunge sa reprezinte pana la 10% din cifra de afaceri, fata de 5% in 2007. Employee benefits sunt beneficii oferite de catre angajatori angajatilor, cum ar fi asigurarile de viata, de sanatate sau pensiile private.
"Pentru inceput, vrem sa promovam consultanta pe partea de employee benefits, iar al doilea pas va fi intermedierea de asigurari si pensii. Cred ca piata pensiilor facultative, de exemplu, se va dezvolta timid, pentru ca produsul nu este inca foarte bine inteles, multi angajatori sunt nemultumiti de nivelul deductibilitatii fiscale si nu au inclus aceste cheltuieli in buget", afirma Fugaciu.
Marsh a intermediat deja contracte de pensii facultative pentru trei mari companii, care platesc pensii pentru 3.000 de angajati in limita a 200 de euro pe an pentru fiecare.
In 2007, afacerile brokerului s-au bazat pe asigurari auto, care au reprezentat 40% din valoarea contractelor intermediate, restul politelor plasate fiind de tip property (20-25% din total) sau asigurari financiare (20-25%). Circa o treime din polite au fost intermediate pentru clienti ai unor banci sau companii de leasing.
Marsh are acum trei birouri in Bucuresti, Timisoara si Cluj si analizeaza posibilitatea extinderii si in alte regiuni.
"Nu vom mai deschide anul acesta birouri, pentru ca vrem sa le consolidam pe cele existente. Ne uitam cu atentie la zona Moldovei si la Constanta, dar nu este suficient business in aceste zone si este greu sa angajam oameni pregatiti", explica seful Marsh.
Marsh este al doilea broker de pe piata, dupa Porsche Broker, care a plasat polite de asigurare in valoare de 50 mil. euro in 2007. Desi piata se astepta la o intensificare a concurentei dupa aderarea la Uniunea Europeana, seful Marsh spune ca deocamdata nu se simte prezenta brokerilor care au notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la intentia de a activa pe piata locala. "Nu i-am vazut sa actioneze direct", afirma Fugaciu. Pe de alta parte, el spune ca Marsh lucreaza cu cativa asiguratori europeni care au venit prin notificare sau au infiintat o sucursala in baza dreptului de stabilire, cum ar fi ACE, QBE sau Z?rich Financial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO