Bănci și Asigurări

Medicii de la Floreasca, actionari la un spital privat

12.11.2002, 00:00 99

Medicii si ceilalti angajati ai spitalului Floreasca vor putea detine pana la 20% din actiunile spitalului privat Medsystem Hospital SA, care va face parte din primul sistem privat de asigurari de sanatate din Romania, Euroclinic.
Grupul financiar Eureko, prin companiile Medisystem Hospital si Interamerican Romania, a inceput ieri constructia unui spital privat, langa spitalul Floreasca, care va completa serviciile acoperite de acesta din urma.
"Medisystem si Interamerican au castigat licitatia pentru primul sistem privat de asigurari de sanatate, complementar celui public. Acesta este nou pas in reforma asigurarilor de sanatate prin prin coparticiparea dintre sistemul public si cel privat", a spus ieri Daniela Bartos, ministrul Sanatatii si Familiei, prezenta la ceremonia prilejuita de incepere a lucrarilor la spital.
"Este vorba de un adevarat spital privat, si nu de rezerve private in cadrul spitalelor de stat sau de centre de diagnostic, asa cum exista pe piata acum. De-abia cand va incepe sa functioneze va fi limpede ce servicii in plus aduce o asigurare privata fata de o asigurare standard publica", a explicat directorul Spitalului Floreasca, prof.dr. Alexandru Bucur. El a spus ca a cumparat actiuni de circa un milion lei (o actiune are o valoare nominala de 10.000 de lei).
Sistemul Euroclinic este proiectat pe trei nivele: cabinet medical, policlinica, spital. In prima faza, va cuprinde spitalul-care presupune o investitie de 5 mil euro- si trei module care vor include, fiecare, cate o policlinica de specialitate si intre 8 si 16 cabinete medicale.
Spitalul va avea circa 100 de paturi, in camere cu un singur pat, dotate cu TV, internet si video si va fi dotat si cu un helioport.
Sistemul va fi creat in primul rand pentru a furniza servicii medicale viitorilor clienti ai societatii de asigurari Interamerican Romania, care va pune in vanzare, la inceputul anului 2004, asigurari medicale private.
Grupul financiar Eureko, care avea active de 53,2 miliarde euro la sfarsitul anului 2001, controleaza prima companie privata de asigurari din Grecia, Interamerican, si alte companii mari de asigurari din Polonia, Portugalia, Olanda, precum si unul din cei mari administratori de fonduri din Marea britanie, Foreign & Colonial.
"Cele mai importante domenii pentru noi acum sunt administrarea fondurilor de pensii si asigurarile de sanatate", a spus pentru Ziarul Financiar presedintele Consiliului de Administratie al grupului Eureko, Arnold Hoevenaars.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels