Bănci și Asigurări

MFP a împrumutat 465,9 milioane lei prin obligaţiuni la doi ani; randamentul a crescut la 5,82%

MFP a împrumutat 465,9 milioane lei prin obligaţiuni la doi ani; randamentul a crescut la 5,82%

Autor: Monica Juganaru

14.06.2012, 15:56 136

Ofertele băncilor au însumat 1,25 miliarde lei, iar valoarea programată a fost de 600 milioane de lei.

Prin licitaţia de joi, Trezoreria a redeschis o emisiune lansată în martie, cu scadenţa în aprilie 2014.

Randamentele pentru această scadenţă au înregistrat a treia creştere consecutivă, de la minimul de 5,50% înregistrat în aprilie. Ministerul a vândut şi la începutul lunii astfel de titluri, plătind un randament de 5,73%.

Unii dealeri se aşteptau ca administratorii datoriei publice să accepte o creştere modică a costului de finanţare la o emisune de dimensiuni mai reduse.

Administratorii datoriei publice vor să împrumute în luna iunie 3,5 miliarde lei prin vânzare de titluri de stat pe piaţa internă, valoare apropiată de suma împrumutată în luna mai, de 3,54 miliarde lei.

La următoarea licitaţie, programată pentru luni, Trezoreria va scoate la vânzare certificate la un an, de 800 milioane lei.

Finanţele au împrumutat de la începutul anului 35,86 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanţare atrasă prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR. Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels