Bănci și Asigurări

MFP: România a semnat un contract de finanţare cu BEI, în valoare de 360 milioane de euro

MFP: România a semnat un contract de finanţare cu BEI,...

Autor: Cristina Bellu

15.07.2016, 11:31 300

Acest împrumut va susţine Contractul Român de Parteneriat cu UE pentru perioada de programare 2014-2020, concentrându-se pe investiţii în sectoarele energiei, îmbunătăţirii mediului înconjurător, Cercetării&Dezvoltării şi Inovaţiei (CDI), Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiei (TIC), ocupării forţei de muncă, educaţiei şi beneficiilor sociale.

În acelaşi timp, banca comunitară a semnat două contracte de servicii de suport prin consultanţă a proiectelor, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) şi Ministerul Fondurilor Europene.

"Acordul de împrumut semnat astăzi cu BEI este dovada atenţiei pe care o acordă atât Guvernul României, cât şi banca Uniunii Europene îmbunătăţirii gradului de absorbţie a fondurilor europene îndreptate către trei programe operaţionale: Infrastructură Mare, Competitivitate şi Capital Uman. Prin acoperirea parţială a cheltuielilor efectuate de la buget pentru a susţine proiecte finanţate din fonduri UE, este redus impactul asupra bugetului de stat. Acest împrumut mai are şi potenţialul de a impulsiona investiţiile în trei domenii majore de interes (...)", a declarat Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

De la începutul operaţiunilor BEI în România, banca UE a oferit o sumă cumulată de aproximativ 11,4 miliarde de euro pentru finanţare, inclusiv împrumutul semnat astăzi.

Proiectele pilot finanţate de BEI în România includ fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, metroul din Bucureşti, proiectul de energie verde al ENEL şi programele de eficienţă energetică pentru blocurile de locuinţe din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels