Bănci și Asigurări

Minimum de inflatie de 9,9% cere inca o scadere a dobanzii de interventie

15.12.2004, 00:00 9



Scaderea in premiera a ratei inflatiei pe ultimele douasprezece luni sub pragul de 10% la sfarsitul lui noiembrie, are toate sansele sa fie confirmata de banca centrala printr-o noua reducere a dobanzii de interventie.



BNR are programate in aceasta saptamana atat o sedinta a Consiliului de Politica Monetara, cat si o reuniune a Consiliului de Administratie, in care ar putea fi luata o astfel de decizie. CA al BNR a hotarat reducerea dobanzii cu 0,5 puncte procentuale si luna trecuta, chiar daca rata lunara a inflatiei pe octombrie inregistrase un varf de 1,2%. Principalul argument invocat atunci a fost scaderea indicelui preturilor de consum pe 12 luni la 10,8% si mai ales prognoza unei accelerari a reducerii acestui indicator in lunile noiembrie si decembrie. Accelerare care s-a si produs, intrecand chiar asteptarile BNR: rata inflatiei pe noiembrie a fost de 0,6%, fata de estimari ale bancii centrale de 0,7-0,8%, iar rata anuala a coborat cu aproape un punct procentual, de la 10,8% la 9,9%.



Piata financiara a intrat in a sasea luna de cand banca centrala a initiat trendul de scadere a dobanzii de interventie pentru sterilizarea excesului de lichiditati.



Dincolo de grija confirmarii unui trend de scadere a inflatiei care ar mai putea inregistra "cocoase" la inceputul lui 2005, BNR este presata sa reduca dobanda din cauza perspectivei din ce in ce mai apropiate a liberalizarii depozitelor bancare in lei pentru nerezidenti. Atractivitatea dobanzilor mari este greu de atenuat chiar printr-un regim de fluctuare mai puternica a cursului de schimb al leului. Totusi, aprecierea chiar in termeni nominali a monedei nationale face ca strainii sa obtina mai putini bani de plasat in depozite in schimbul valutei aduse pe piata.



Incepand din luna iunie, dobanda de interventie a BNR a coborat cu 3,5 puncte procentuale, dupa ce timp de cinci luni consecutive a fost inghetata la un nivel maxim de 21,25%.



Pasii de scadere a dobanzii au fost intrerupti intre sfarsitul lunii august si inceputul lunii noiembrie, ca urmare a aparitiei unor tensiuni inflationiste. Intreruperea a fost insa recuperata in noiembrie, cand BNR a aplicat doua reduceri de dobanda. Oricum, ultimii doi pasi au fost foarte prudenti, de numai jumatate de punct procentual, banca centrala insistand pe marcarea progreselor in scaderea inflatiei calculate pe 12 luni, in ciuda unor varfuri lunare.





Dobanda la sfarsit de 2004



Dobanda de 17,75% pe an cu care a inceput luna decembrie este apropiata de estimarile analistilor pentru nivelul de sfarsit de an. Performanta inregistrata in scaderea inflatiei in noiembrie si certitudinea incadrarii intr-un plafon de 9,5% decembrie la decembrie se cere insa subliniata printr-un ultim pas de reducere a dobanzii de interventie pana la sfarsitul lui 2004.



Aceasta ar putea fi chiar mai curajos decat ultimele doua, de 0,75 sau chiar un punct procentual, mai ales ca eventuala concretizare a unor presiuni inflationiste prognozate de BNR in perioada februarie-martie ar putea impune o noua pauza in trendul de scadere a dobanzii.



Singurul instrument care ofera o indicatie asupra evolutiei dobanzii pe termen scurt il constituie certificatele de depozit emise de banca centrala cu scadenta la trei luni.



La ultima licitatie din urma cu o saptamana, dobanda medie acceptata de BNR a fost de 17,04% pe an, ceea ce reprezinta o scadere de circa 0,68 puncte procentuale fata de luna precedenta. Dobanda maxima pentru scadenta la trei luni a fost de 17,29% pe an. Iar acest nivel certifica perspectiva unei noi scaderi de dobanda, de la 17,75% in prezent.



De altfel, rata medie de 17,04% la trei luni este foarte apropiata de un randament de 16,98% adus de depozitele pe o luna in conditiile a trei reduceri lunare succesive ale dobanzii de interventie cu cate 0,5 puncte procentuale.



Cel putin experienta ultimelor luni a aratat ca randamentul adus de plasamentele in certificate de depozit pe trei luni a fost destul de apropiat de cel obtinut prin rostogolirea depozitelor pe o luna constituite la BNR.



In ciuda unei reduceri destul de consistente a dobanzii de interventie operate pana in prezent - 3,5 puncte procentuale - bancile comerciale inca ezita sa-si ajusteze pe masura dobanzile practicate in relatiile cu clientela nebancara.



Astfel, dobanda medie la creditele in lei a coborat modest in perioada iunie-septembrie 2004, de la 25,3% la 23,6% pentru clientii companii, respectiv de la 29,8% la 28,6% pentru clientii persoane fizice.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO