Bănci și Asigurări

Ministerul Finantelor cere "peste noapte" 500 mil. euro de la bancile internationale

Ministerul Finantelor cere "peste noapte" 500 mil. euro de la bancile internationale
12.10.2007, 19:12 17

Anunt-surpriza ieri pentru bancile internationale: Ministerul Economiei si Finantelor asteapta pana pe 19 octombrie la ora 15:00 oferte pentru subscrierea unei emisiuni de euroobligatiuni in valoare de "cel putin 500 de milioane de euro", cu scadenta la zece ani.
Ministerul a precizat ca deja a transmis cereri de oferta catre un numar neprecizat de institutii financiare, in vederea desemnarii lead-managerilor. Emisiunea, prima din octombrie 2003, ar urma sa aiba loc in noiembrie-decembrie.
"Ne pregatim pentru cazul in care va exista un deficit de lichiditate spre sfarsitul anului. Exista posibilitatea ca in aceasta perioada sa fie plati mai mari. Stiti ca este un deficit de lichiditate pe pietele internationale si nu vrem sa ni se intample si noua acelasi lucru. Emisiunea este deci o actiune preventiva si nu una generata de necesitati urgente", a explicat pentru ZF Sebastian Vladescu, secretar de stat, responsabil cu trezoreria in Ministerul Economiei si Finantelor.
Guvernul a pregatit un buget "electoral" pe 2008, cu sume importante alocate pentru majorari de pensii, care incep sa preseze cheltuielile publice inca de luna viitoare.
Comentand termenul scurt intre data de comunicare a intentiei Finantelor si data limita anuntata pentru oferte, Vladescu sustine ca emisiunea a fost pregatita de fapt mai de mult. "Acum trei saptamani a fost aprobat in Guvern memorandumul emisiunii. Oricum, va mai dura intre primirea ofertelor si emisiunea efectiva", a precizat el.
Bugetul inca este pe plus, desi cu venituri sub nivelul programat cu 860 mil. euro. Decizia vine pe fondul asteptarilor privind cresterea dobanzilor la lei, majoritatea analistilor anticipand ca BNR va ridica rata de politica monetara cu cel putin jumatate de punct procentual pe 31 octombrie. De altfel, Ministerul Finantelor incepuse sa refuze ofertele bancilor la licitatiile de titluri de stat din ultima perioada, considerand dobanzile prea ridicate.
Ramane de vazut in ce masura piata externa va oferi finantare la costuri reduse, pe fondul turbulentelor externe, al reevaluarii riscurilor aferente expunerilor pe piete emergente, in contextul in care mediul economic din Romania tinde sa se deterioreze: crestere economica in curs de incetinire, inflatie in crestere, deficit extern cu majorare accelerata, spre 14% din PIB. Astfel, dobanda nu ar putea fi mai mica de 5% pe an.
Finantele au emis obligatiuni pe zece ani si in lei, pe piata interna, la o dobanda de sub 7%, insa acum prefera piata externa, dupa patru ani in care Romania nu a mai fost prezenta pe piata internationala de capital prin noi emisiuni.
Aceasta va fi prima emsiune de cand Romania a fost inclusa de agentiile de rating in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii, insa intre timp perceptia de risc s-a mai deteriorat chiar fara a fi reflectata in ajustari de calificative.
In ultimele doua luni, spreadul la eurobondurile romanesti aflate in circulatie pe piata a crescut cu jumatate de punct procentual, cel mai mult dintre bondurile tarilor din regiune. "Costul operatiunii nu va fi mic, pentru ca riscurile pe care investitorii le percep in legatura cu Romania au crescut", comenteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO