Bănci și Asigurări

Ministrul Finanţelor începe procesul de schimbare a conducerii CEC

Anca Dragu

Anca Dragu

Autor: Cristian Hostiuc

12.08.2016, 00:07 3085

Anca Dragu, ministrul finanţelor, a început procesul de schimbare a con­si­liului de administraţie al CEC Bank prin lansarea procesului de selecţie a unei fir­me de recrutare care să gă­sească pe cei 9 membri ai board-ului, care au în acest mo­ment un venit lunar de 4.000 de euro de la această instituţie.

În acest moment, conducerea CEC este asigurată din 2007 de Radu Gheţea, ca preşedinte al consiliului de admi­nis­traţie şi director general. Anul trecut, fos­tul ministru de finanţe Orlando Teodorovici (PSD) a pro­pus o no­uă condu­ce­re exe­cutivă la CEC, cu Enache Jiru, şeful Tre­zo­re­riei, ca pre­şe­dinte şi director gene­ral, dar acesta, îm­pre­ună cu noua echipă exe­cu­tivă nu şi-au de­pus dosarele la BNR sau chiar s-au retras (Lu­cian Anghel, preşe­din­tele Bursei, propus ca prim-vice­preşe­din­te al CEC).

De un an, CEC funcţionează prin pre­lungirea mandatelor conducerii ac­tuale, întrucât Ministerul Finanţelor, ca ac­ţionar, nu a făcut alte nominalizări pentru conducerea executivă.

Actualul ministru al finanţelor pre­fe­ră varianta nominalizării condu­cerii CEC cu ajutorul head-hunterilor şi a Ordo­nanţei 109 de recrutare a manage­men­tului privat la stat. În actualul board al CEC, alături de con­ducerea executivă for­mată din Radu Ghe­ţea, Andrei Sta­matian, Mihaela Popa, Gheorghe Ca­raba­san, se mai re­găsesc Ciprian Badea, Mirela Sitoiu, Valentin Mavrodin, Mihai Gogancea-Vătăsoiu, Magdalena Manea şi Dragoş Doroş (şeful ANAF).

CEC se află pe locul şase în sistemul ban­car, cu o cotă de piaţă de 7,3%. Anul tre­cut a raportat un profit de 11 mil. lei, banca confruntându-se cu o scădere a mar­jelor din cauza reducerii dobânzilor la titlurile de stat, unde este unul dintre prin­cipalii jucători. În ultimul timp au fost discuţii legate de o posibilă  pri­va­ti­zare a CEC, dar actalul guvern a decis să lase moştenire acest proiect, întrucât tim­pul este prea scurt pentru o imple­men­tare, dacă există un consens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24