Bănci și Asigurări

MIRO Bank are un nou actionar si 1,1 mil. dolari la capital

24.05.2004, 00:00 20



Microfinance Bank Romania (MIRO Bank) si-a majorat capitalul social prin aportul de 1,1 milioane de dolari al unui nou actionar - firma germana de consultanta Internationale Projekt Consult (IPC). In urma acestei operatiuni, capitalul social al bancii a ajuns la 14,6 milioane de dolari, nivel care consolideaza pozitia MIRO Bank printre cel mai capitalizati jucatori de pe piata.



Infiintata in 1981, societatea germana IPC ofera consultanta microantreprinderilor si companiilor mici pentru a le usura accesul la servicii financiare formale, in general, si la imprumuturi bancare, in particular.



Ideologia IPC se bazeaza pe conceptul de "finantare a dezvoltarii", care este utilizat pentru a descrie eforturile de promovare a sistemelor financiare in tarile in curs de dezvoltare si economiile in tranzitie in vederea stimularii dezvoltarii economice.



Inainte de aceasta majorare de capital, principalii actionari cu participatii la capitalul socialal bancii erau: institutiile germane Commerzbank (20,83%) si DEG (20,83%), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (20,83%) si International Finance Corporation - divizia de investitii a Bancii Mondiale (19,02%).



IFC se pregateste sa investeasca inca 10 milioane de euro in MIRO Bank sub forma acordarii unei linii de credit.



Investitia va servi la extinderea cotei de piata, astfel incat banca isi va asigura definitiv sustenabilitatea, iar serviciile financiare oferite de aceasta vor fi disponibile unui numar mai mare de clienti.



Astfel, infuzia de capital de la IFC vine sa sustina strategia de dezvoltare a bancii, care prevede inclusiv largirea gamei de produse si servicii oferite.



MIRO Bank, fondata in iulie 2002, este orientata spre finantarea micro-intreprinderilor si persoanelor fizice cu venituri reduse, care sunt marginalizate de sistemul bancar clasic.



Reteaua bancii numara sapte sucursale in tara si doua agentii in capitala. La sfarsitul anului trecut, banca detinea active in valoare de 23,8 milioane euro, ceea ce reprezenta o cota de 0,2% din totalul activelor bancare din sistem.



De asemenea, incepand cu acest an banca ofera si credite in lei (pana la echivalentul a 2.500 de euro) destinate persoanelor fizice autorizate, asociatiilor familiale sau societatilor comerciale, cu termen de rambursare de 18 luni. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO