Bănci și Asigurări

Misu Negritoiu, ING: Am schimbat echipele din mers

Misu Negritoiu, ING: Am schimbat echipele din mers

Seful ING: Prefer sa crestem echipe de la zero decat sa aducem cate un om din afara

10.10.2007, 19:15 21

Intr-un an de mandat ca CEO al ING Bank Romania, Misu Negritoiu a schimbat chiar si integral echipele bancii din departamentele equity markets, trezorerie si private banking.
"Vom incepe 2008 cu o echipa complet consolidata, construita cu resurse din interior. Depindeam prea mult de o persoana sau alta, se mergea prea mult pe modelul 'one man show', pe specularea unor oportunitati de piata, desi era nevoie sa se lucreze ca o echipa", afirma Negritoiu.
El spune ca primul pas al restucturarii a fost integrarea in banca a diviziei de equity markets in urma cu mai bine de un an. "In urma acestei miscari mediul de lucru a devenit mult mai profesionist si prea strict pentru ca unele persoane sa se poata incadra, atat timp cat erau obisnuite cu un stil de lucru 'balcanic'." Noua echipa de equity markets este condusa de Florin Ilie, care a preluat din aprilie pozitia de analist principal. La trading desk lucreaza in prezent doi oameni pe vanzari, trei traderi si doi analisti.
"Am fost constienti ca n-o sa mai fim pe locul unu in topul caselor de brokeraj, insa a fost o decizie strategica. Ne-am profesionalizat foarte mult echipa, dupa ce in trecut avuseseram probleme cu CNVM din cauza unor operatiuni", spune Negritoiu. El fusese in anii trecuti presedintele Consiliului de Administratie al ING Securities, insa sustine ca nu avea parghiile pentru a interveni in decizii executive, solutia pentru controlul acestei entitati fiind integrarea in banca. In acelasi timp, echipa de la trezorerie a fost inlocuita in intregime.
"Si acolo se lucra dupa o cultura care insemna ca tranzactiile se faceau pe oportunitati de piata. Am reconstruit structura, foarte atenti la stabilirea de reguli interne, inclusiv in ceea ce priveste 'inside information' si specularea acestora".
"Ne-am uitat la problemele structurale din banca si am reasezat-o dupa noile conditii impuse de o piata mai competitiva si cu reguli mai stricte, renuntand la oamenii obisnuiti sa capitalizeze distorsiunile pietei", spune Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
El afirma ca in ultimii zece ani pe piata bancara s-au facut bani pe seama cererii, nu prin oferta, nevoia clientelei era mult mai mare decat ceea ce ofereau bancile si atunci erau suficiente produse de baza.
"De anul trecut, competitia creste tot mai mult si bancile incep sa se dezvolte si pe baza de oferta, mai ales in sectorul corporate, unde piata este mai transparenta si clientii devin mai sofisticati, iar deficientele noastre iesisera la iveala."
El sustine ca desi au trecut aproape doi ani de schimbari de personal, volumul de activitate a crescut. "Avem mai putine tranzactii exceptionale, insa baza de venituri este mai larga si mai solida. Prefer sa crestem echipe de la zero decat sa aducem cate un om din afara. Acum reconstruim si zona de corporate finance, in care nu prea am fost prezenti in 2007 la nivelul pietei."
Nu in ultimul rand, Negritoiu a schimbat conducerea departamentului de private banking.
" Am amenajat un sediu nou separat si am recrutat un nou sef. Ne trebuia cineva de calibru care sa poata aduce mai multe oferte din afara, cu scheme de investitii in colaborare cu diviziile ING din Monaco, Amsterdam si Z?rich."
Seful ING Bank Romania afirma ca reteaua de unitati a bancii va depasi 200 la sfarsitul acestui an, in prezent numarand peste 185, din care 25 dedicate clientilor companii.
Pana in 2009 reteaua ar trebui sa creasca la 300 de unitati. In ceea ce priveste portofoliul de clienti de retail, obiectivul pentru 2009 este atingerea milionului. "Am depasit deja pragul de 400.000 de clienti si cred ca ne va fi usor ca in urmatorii doi ani sa ajungem la un milion pe masura ce si reteaua va continua sa se extinda."
Negritoiu spune ca profitul inregistrat pe segmentul corporatist "a crescut substantial" in primele trei trimestre din acest an, insa banii sunt folositi pentru finantarea investitiilor in retail. "Va fi o scadere a profitului la nivelul bancii in 2007, insa planul de investitii este sub control, iar veniturile cresc permanent."
El adauga ca portofoliul de credite corporate s-a majorat cu circa 40% fata de anul trecut, insa bilantul bancii nu a crescut foarte mult din cauza scaderii inregistrate la depozite, zona in care ING "nu a fost foarte activa la vanzare".
Seful ING Bank estimeaza ca banca ramane "probabil intre primii zece jucatori de pe piata" dupa active.
"Am reusit sa inlocuim circa un miliard de euro reprezentand depozite ale speculatorilor cu depozite de retail, mai sustenabile. In cel mult doi ani repunem banca pe o structura a bilantului solida si predictibila."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO