Bănci și Asigurări

Moneda naţională pierde din nou teren în faţa euro: cursul a urcat la 4,54 lei/euro

Moneda naţională pierde din nou teren în faţa euro: cursul a urcat la 4,54 lei/euro

Autor: Monica Juganaru

06.12.2012, 00:06 423

Leul a pierdut aproape 1% din valoare în faţa euro săptămâna aceasta, iar cursul de schimb a ajuns la maximul ultimelor şase săp­tămâni pe o piaţă dominată de transferuri realizate de jucători locali.

Cotaţiile monedei naţionale se situau aproape de 4,54 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de ieri, schimburile realizându-se la 4,5400 - 4,5420 lei/euro.

Le deschidere, euro fusese cotat la 4,5350 - 4,5370 lei, iar în prima parte a zilei ordinele de cumpărare de euro plasate în numele unor companii clienţi ai unor bănci au ridicat cotaţiile până la un maxim de 4,5485 lei/euro, deşi volumele de tranzac­ţionate au fost reduse.

Banca Naţională a publicat miercuri un curs de referinţă în creştere cu 1,4 bani, la 4,5454 lei/euro, reprezentând maximul ultimelor şase săptă­mâni.

O rată de referinţă superioară a fost anunţată de banca centrală la 26 octombrie, de 4,5538 lei/euro.

Leul a intrat pe o pantă descendentă în ultimele zile după ce săptămâna trecută reuşise să câştige circa un procent în faţa monedei europene în numai câteva şedinţe. Deprecierea din ultimele şedinţe ar putea să se oprească însă în jurul pragului de 4,55 lei/euro, cred analiştii.

"Pe măsură ce leul pierde teren, participanţii din piaţa valutară ar putea deveni prevăzători în privinţa unor posibile intervenţii ale băncii centrale în preajma nivelurilor psihologice, aşa încât previzionăm că leul se va opri din depreciere la pragul de 4,55 lei/euro pe care banca l-a apărat în ultima lună", potrivit unui raport al ING Bank. Analiştii ING estimează că banca centrală a vândut aproximativ 700 de milioane de euro în noiembrie pentru a susţine leul.

Moneda naţională s-a apreciat cu 0,7% pe parcursul lunii trecute. Banca centrală caută să apere cursul şi prin limitarea lichidităţii

în lei din piaţa valutară, reducând sumele îm­prumutate în cadrul operaţiunilor repo săp­tămânale.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Cursul de referinţă pentru dolar a urcat cu 0,7 bani, până la 3,4734 lei/dolar. Totodată, rata oficială pentru francul elveţian a stagnat la 3,7406 lei/franc. Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/ franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile pentru sumele atrase şi plasate pe termen de o zi au continuat să coboare uşor, de la 5,66-6,16% la 5,17-5,67% pe an.

Totodată, dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săp­tămână au scăzut de la 5,70-6,20% la 5,31-5,81% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO