Bănci și Asigurări

Moody's ar putea revizui ratingul BCR, BRD si Raiffeisen

23.06.2009, 16:29 21

Agentia internationala de evaluare financiara Moody's a pus sub observatie, cu perspectiva negativa, calificativele acordate BCR, BRD si Raiffeisen - trei dintre cele mai mari banci locale- pentru datoriile in lei, pe fondul deteriorarii situatiei economice si a capacitatii statului de a le oferi sustinere in caz de nevoie.

"Revizuirea ratingurilor acordate celor trei banci va lua in calcul masura in care capacitatea Romaniei de a acorda sprijin bancilor locale, in caz de necesitate, este convergenta cu propria capacitate de indatorare a guvernului, pe fondul continuarii crizei creditului la nivel mondial", afirma analistii Moody's.
Agentia a acordat BCR, cea mai mare banca locala, rating "D" pentru soliditatea financiara, acesta ramanand neschimbat. Calificativul pentru depozitele in moneda locala este "Baa1", dar a fost pus sub observatie, cu posibilitatea unei inrautatiri. Pentru depozitele in valuta, banca are rating "Baa3", cu perspectiva stabila. Reprezentantii Esrte Bank afirma ca decizia Moody's nu va avea un impact asupra costurilor de finantare ale BCR, in conditiile in care finantarile externe atrase de banca sunt reprezentate in principal de credite intragrup.
Moody's a decis in schimb sa revizuiasca, cu perspective negative, atat ratingul de soliditate financiara, cat si pe cel pentru datorii in moneda locala in cazul BRD-SocGen (a doua mare banca locala), mentinand perspectiva stabila pentru datoriile in valuta.
"In saptamanile urmatoare, vom evalua in detaliu posibilitatea unei deteriorari a calitatii activelor si a cresterii necesarului de provizionare pe perioada recesiunii economice si impactul acestora asupra solvabilitatii bancii", potrivit analistilor Moody's. BRD are acum rating "D+" pentru soliditatea financiara, iar o ajustare ar insemna aducerea la acelasi nivel cu BCR si Raiffeisen. BRD are rating "A2" pentru datoria in lei si "Baa3" pentru datoria in valuta.
Pentru Raiffeisen, Moody's mentine perspectiva stabila a ratingului de soliditate financiara, setat la "D", iar ratingul pentru datoria in valuta la "Baa3".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO