Bănci și Asigurări

Moody’s: Raiffeisen şi-ar putea creşte în continuare cota de piaţă, inclusiv prin achiziţii

Moody’s: Raiffeisen şi-ar putea creşte în continuare...

Autor: Razvan Voican

03.07.2014, 18:17 326

Raiffeisen Bank ar putea continua să-şi extindă cota de piaţă şi să acopere o gamă mai largă de clienţi pentru a-şi întări statutul de a fi unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din România, consideră analiştii agenţiei americane de rating Moody’s.

“Ca urmare, Raiffeisen s-ar putea simţi încurajată să-şi asume mai mult risc pentru a atinge ritmuri de creştere superioare pieţei atât în mod organic, cât şi prin achiziţii, aşa cum a arătat preluarea portofoliului de retail al Citigroup în 2013”, scrie Moody’s într-un raport, menţionând creşterea cotei de piaţă a băncii de la 6,5% în 2012 la 7,3% la sfârşitul lui 2013. În pofida creşterii, Raiffeisen era a şasea bancă după active în decembrie anul trecut, însă rămâne una dintre puţinele bănci mari cu apetit pentru achiziţii, având şi poziţia financiară necesară pentru o nouă tranzacţie.

Analiştii Moody’s remarcă faptul că Raiffeisen a rămas profitabilă pe tot parcursul crizei, în 2013 înregistrând o creştere de circa 22% a rezultatului net, până la 483 mil. lei, precum şi menţinerea ratei creditelor neperformante cu mult sub media pieţei. “Estimăm că revenirea economiei va ajuta Raiffeisen să evite creşteri ale neperformantelor în următoarele 12-18 luni.”

În perioada 2011-2013 banca a avut o rentabilitate medie a capitalului de aproape 16%, susţinând o bună adecvare a capitalului. La sfârşitul lui 2013 rata de capital Tier 1 era de 13,1%.

Moody’s consideră că sistemul bancar în ansamblu este în continuare afectat de cererea limitată de credite, de veniturile mai mici şi de presiunile legate de calitatea activelor.

“Ne aşteptăm ca revenirea creşterii economice să continue în 2014 şi 2015 (rămânând însă cu mult sub nivelurile de circa 6% pe an de dinaintea crizei), dar este improbabilă o îmbunătăţire a condiţiilor de operare pentru bănci înainte să vedem o redresare susţinută a cererii interne”, adaugă analiştii agenţiei de rating.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO