Bănci și Asigurări

Motoractive, Domenia si Ralfi trec sub numele GE Money

09.06.2008, 12:55 49

Motoractive Leasing, Domenia Credit si Ralfi IFN vor functiona sub numele GE Money, divizia de finantari de retail a gigantului american General Electric, care a cumparat aceste trei companii la sfarsitul anului 2006 cu 140 de milioane de euro.
Americanii vor aduce companiile sub umbrela GE Money incepand cu aceasta saptamana, dupa ce au anuntat intentia de a face rebranding inca din august anul trecut.
Trecerea celor trei societati sub un brand atat de puternic ca GE Money are loc in contextul intensificarii competitiei intre companii specializate pe credite ipotecare si de consum. Domenia Credit, care activeaza pe piata creditelor ipotecare, are de saptamana trecuta un concurent puternic, Verida Credit, companie recent infiintata de ABN Amro si doua fonduri de investitii, Rubikon Partners si Old Lane, ultimul fiind detinut de americanii de la Citigroup. De altfel, Verida Credit a recrutat-o pe postul de CEO pe fosta sefa a Domenia Credit, Carmen Retegan, care a condus compania de la infiintare pana acum cateva luni.
Verida si-a propus sa acorde imprumuturi de 100 de milioane de euro in urmatorul an si jumatate, in timp ce Domenia a acordat in prima jumatate a anului trecut credite de 35 de milioane de euro si avea in plan inca 40 de milioane de euro pentru semestrul al doilea. Compania nu si-a publicat inca rezultatele pentru 2007.
Pe de alta parte, si francezii de la Cetelem, cea mai mare companie din piata creditelor de consum, intentioneaza sa lanseze credite ipotecare in ultimul trimestru al anului.
Cetelem, cu un sold al creditelor de 226 de milioane de euro anul trecut, este un concurent si pentru Ralfi, companie de credite de consum care functioneaza sub brandul Estima Finance.
Soldul creditelor acordate de Ralfi a ajuns la 102 mil. euro anul trecut. Si la aceasta companie a GE Money a avut loc recent o schimbare de management, directorul general, Stefan Coroianu, renuntand la aceasta functie.
Competitia pe credite de consum a devenit mai apriga si odata cu aparitia unui nou jucator pe piata locala, KBC Consumer Finance, companie a grupului belgian KBC.
Cu o investitie initiala de 12 milioane de euro, belgienii si-au propus sa ajunga printre primele companii de credite de consum in urmatorii cativa ani.
In prezent, au trei sucursale - in Bucuresti, Brasov si Bacau - si 60 de angajati, numarul acestora urmand sa se dubleze pana la sfarsitul anului.
Al doilea jucator din piata creditelor de consum este BRD Finance, membra a grupului francez Societe Generale, care a inceput sa foloseasca in lupta pentru clienti cardurile de credit co-branded. La sfarsitul lui februarie, BRD Finance a lansat un card in colaborare cu Renault, care ofera reduceri la costul reviziilor auto efectuate in reteaua producatorului de automobile.
In piata leasingului, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, GE Money detine unul din primii zece jucatori. Anul trecut, Motoractive Leasing a dat finantari de 190 de milioane de euro, in crestrere cu 28% fata de anul anterior, in special pentru achizitia de autovehicule.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO