Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Rămân presiuni inflaţioniste în economie. S-a câştigat o bătălie, nu războiul. Am revizuit în jos rata anuală a inflaţiei, la 3,5%

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Rămân presiuni...

Autor: Roxana Rosu

08.08.2018, 11:41 5391

BNR a revizuit în jos rata anuală a inflaţiei pentru finalul acestui an, la 3,5%, de la 3,6% în raportul din luna mai, şi cea pentru finalul lui 2019, de la 3% la 2,7%, a declarat astăzi guvernatorul Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei organizată cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei.

”Vedem o temperare a presiunilor inflaţioniste pe fondul reducerii elementelor exogene. Nu sunt anunţate alte majorări de preţuri administrate. Avem presiuni inflaţioniste de fond, nu exogene, respectiv costul forţei de muncă, costurile materiale şi aşteptările inflaţioniste. Rata anuală a inflaţiei rămâne în intervalul ţintit, în 2018-2019. Nu avem în 2019 o reducere a inflaţiei CORE şi a componentelor exogene. Presiunile exogene includ revizuirea in sus a preţului ţiţeiului, întărirea dolarului”.

Potrivit guvernatorului, după cinci trimestre de relative accelerări, după deflaţie, inflaţia de bază şi-a intrerupt parcursul ascendent pe fondul disipării impactului cotaţiilor unor materii prime alimentare, nu doar în România, ci şi pe plan internaţional.

"Rămân presiuni inflaţioniste în economie. S-a câştigat o bătălie, nu războiul. Avem creşteri de costuri de producţie mai mari, ele trebuie contrabalansate de productivitate.Avem creşteri de costuri la energie şi cu forţa de muncă. În timp, ele pot fi digerate de economie şi de societate. Dar BNR este obligată să tragă un semnal de alarmă. E vorba de echilibre fundamentale şi trebuie să fim atenţi a le păstra.", a spus Mugur Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO