Bănci și Asigurări

NBG: Creditele neperformante, doar 0,6%

01.09.2008, 21:09 11

Grecii de la NBG afirma ca in trimestrul al doilea calitatea portofoliului de credite al filialei locale, Banca Romaneasca, s-a imbunatatit usor, ponderea imprumuturilor neperformante coborand in iunie la 0,6%, fata de varful de 0,7% atins in martie. Astfel, calitatea creditelor acordate de banca ramane practic neschimbata fata de iunie anul trecut, in timp ce tot mai multi jucatori, in special dintre cei de talie mijlocie sau mica, au admis ca au probleme cu imprumuturile nerambursate. NBG afirma ca pe piata locala creditele acordate fara garantii reale sunt acoperite in proportie de 106% prin provizioane. Imbunatatirea calitatii portofoliului a venit pe fondul concentrarii pe acordarea de imprumuturi cu garantii reale (atat pe partea de retail, cat si pe corporate).
Potrivit propriilor calcule, Banca Romaneasca si-a majorat cota de piata pe ipotecare cu 2,9 puncte procentuale fata de iunie anul trecut, ajungand acum la 7,4%. Soldul acestor imprumuturi a urcat cu 169%. In acelasi timp, ponderea creditelor de consum fara garantii a coborat la 4% din totalul portofoliului de retail, de 914 mil. euro. Banca are o expunere usor mai mare pe partea de corporate, cu un sold al creditelor acordate de 1,04 mld. euro, la jumatatea anului. Acestea au urcat cu 92% in intervalul de 12 luni, in timp ce pe retail cresterea a fost de 78%. Per total, portofoliul de credite a urcat cu 86%, pana la 1,96 mld. euro. Aceste date includ insa si finantarile externalizate din bilantul local.
Pe partea de depozite cresterea a fost de numai 17%, soldul ajungand astfel la 679 mil. euro. Grecii noteaza insa ca imprumuturile in lei sunt finantate aproape integral prin depozitele atrase pe plan local in lei. Banca Romaneasca opera la jumatatea anului o retea de 127 de unitati, cu 39 mai multe decat in iunie trecut, iar numarul angajatilor a ajuns la 1.602. NBG a raportat un profit net de 14 mil. euro, aproape triplu fata de cel realizat in primul semestru din 2007. Veniturile operationale au crescut cu 41%, pana la 43 mil. euro, in special pe fondul majorarii veniturilor nete din dobanzi, care au ajuns la 38 mil. euro. Castigurile din comisioane au totalizat doar 6 mil. euro, fata de 5 mil. euro, in urma cu un an.
Cheltuielile operationale au crescut cu 66%, pana la 58 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO