Bănci și Asigurări

Negocieri cu JP Morgan pentru mandatul de consultant la CEC

06.10.2004, 00:00 10



Comisia de privatizare a CEC, condusa de un reprezentant al Ministerului Finantelor, a hotarat sa inceapa cu banca americana de investitii JP Morgan negocieri in vederea atribuirii mandatului de consultant al statului roman pentru privatizarea institutiei in cursul anului viitor.



Surse apropiate negocierilor precizeaza ca intrarea in aceasta faza a procesului de selectie nu inseamna automat incheierea contractului. "In cazul in care negocierile directe esueaza din cauza evetualelor diferente de puncte de vedere in privinta formulei de privatizare, Comisia va incepe discutiile cu urmatoarea banca plasata dupa oferta financiara", au declarat sursele citate.



Deocamdata, Banca Mondiala - care urmareste indeaproape procesul de privatizare - si-a dat acordul pentru inceperea negocierii formei finale a contractului cu JP Morgan.



In cursa finala pentru preluarea contractului de consultanta au mai depus oferte Citigroup Global Markets si Credit Suisse First Boston, diferentierea fiind facuta pe baza ofertelor financiare.



Surse bancare afirma ca JP Morgan a cerut un retainer (partea fixa a montajului financiar) de doar 200.000 de dolari, mult mai mic fata de cele de peste 500.000 de dolari ale Citibank sau CSFB.



Pe langa propriii experti, banca va trebui sa plateasca din retainer si celelelate companii cu care este in consortiu. Este vorba de casa de avocatura londoneza Linklaters, fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund si un consultant imobiliar.



Potrivit programului convenit cu Banca Mondiala, consultantul va elabora strategia de vanzare a CEC, avand ca termen de finalizare luna februarie 2005. Cel tarziu pana la sfarsitul lunii martie 2005, Guvernul ar trebui sa aprobe strategia de privatizare, procesul urmand sa fie incheiat pana la sfarsitul anului viitor.



Dupa cum arata lucrurile in prezent, statul roman are mari sanse de a obtine un pret bun pe CEC, in conditiile in care competitia intre potentialii cumparatori se anunta dura.



Astfel, deja doua mari banci austriece Erste Bank si Raiffesen Bank si-au exprimat oficial interesul pentru cea mai mare retea de unitati bancare de pe piata romaneasca.



Analistii se asteapta la un interes ridicat pentru aceasta privatizare avand in vedere ca multe banci precum OTP, Bank Austria, UniCredit, KBC sau Banca Intesa sunt inca sub-reprezentate pe aceasta piata cu mare potential



Unele estimari indica o valoare de piata a CEC de 300-400 milioane de euro.



Batrana institutie financiara are un capital social de 1.497 mld. lei (36,5 milioane de euro) si detinea la sfarsitul lunii iulie active totale in valoare de 46.050 miliarde de lei, adica 1,13 miliarde de euro. Resursele atrase au depasit 39.200 miliarde de lei, iar creditele acordate erau de numai 7.000 miliarde de lei. Profitul brut a fost de 569 miliarde de lei (13,9 milioane de euro).



Ritmul lent de restructurare a CEC, in special in sensul modernizarii si adaptarii la piata, a dus la pierderea constanta a cotei de piata. La jumatatea acestui an cota CEC, din punct de vedere al activelor in total sistem bancar a scazut la 6,37% fata de 7,5%, cat avea la finalul lui iunie 2003.



CEC pastreaza insa avantajul potential al celei mai extinse retele, inclusiv in zona rurala - cu mari perspective de crestere in anii urmatori. CEC detine in prezent 1.424 de sucursale si agentii, cu 325 de unitati mai putin decat in 2000. Dintre acestea, 557 sunt situate in mediul urban, iar 867 de agentii se gasesc in spatiul rural. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO