Bănci și Asigurări

Negritoiu, ING: Ar face bine o dezbatere deschisa despre curs

Negritoiu, ING: Ar face bine o dezbatere deschisa despre curs

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania: Incercam sa convingem ca Romania sta din ce in ce mai bine, dar cand te uiti la minusuri vezi ca sunt destule si apare perceptia ca se zbate aproape fara succes.

02.10.2007, 17:50 13

Costul rezervelor minime obligatorii (RMO) devine mult mai greu de suportat de banci in contextul actual al cresterii pretului banilor din cauza crizei externe de lichiditati, insa BNR nu-si permite sa discute reducerea RMO intr-un mediu inflationist neasteptat, spune Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
"Daca inflatia trece de 5%, BNR e cu mainile legate; eventual ridica dobanda. In prezent, se discuta orice in sistemul bancar, mai putin predictii legate de reducerea rezervelor", a declarat Negritoiu.
El spune ca in zona de top a pietei bancare este o presiune foarte mare pe dobanzi si pe comisioane.
"Sunt putine cai de a ocoli costul RMO, iar presiunea creste acum pentru toti jucatorii. Arta consta in capacitatea de 'subventionare' a costului rezervelor din alte zone de business. Este destul de critic in managementul portofoliului." Negritoiu considera surprinzator ceea ce se intampla de fapt pe piata in aceasta perioada: costurile cresc, sunt mai putini bani disponibili, asa incat costul creditelor ar trebui sa creasca, dar de fapt nu cresc vizibil.
"In practica actioneaza invers competitia locala. Sunt jucatori care au un buget alocat pentru cumpararea de cota de piata si nu mai conteaza la ce pret finanteaza. Desi te-ai astepta la o competitie transparenta pe o piata stabilizata, cu banci mari si criterii uniforme de prudenta bancara, sunt inca multe distorsiuni. Nu-ti dai seama unde ajung cei care continua cu oferte foarte ieftine. Inca nu se vede cat de mare e icebergul", comenteaza Negritoiu.
El spune ca primul efect local concret al turbulentelor externe este ca tranzactiile la termen s-au redus substantial "din putine cate erau".
"Ultimul lucru care ne trebuie acum ar fi panica iscata de o depreciere rapida a leului. Ar face bine o dezbatere deschisa pe tema cursului."
Negritoiu considera ca deprecierea leului nu va afecta in mare masura profitul bancilor si va face ca miscarea de corectie din 2008 sa fie mai mica, da putin oxigen exportatorilor si poate contului curent.
"Este mai bine ca deprecierea sa aiba loc gradual. Principala noastra preocupare este legata de modul in care am putea sa administram un risc de depreciere de tip soc: ce s-ar intampla la o crestere a cursului cu peste 20%. In ING exista impresia ca am putea repeta experienta zlotului polonez, desi nu este obligatoriu. Este greu de facut o predictie, insa acesta este cel mai mare risc."
Seful ING Bank Romania apreciaza ca este dificil de estimat cat timp vor dura tensiunile externe, insa in mod cert acestea dau apa la moara celor care pledeaza pentru politici de finantare prudente, rezultand un efect contrar pe procesul de relaxare a creditarii.
"Cel mai mult are de suferit retailul si cel bancar si cel de bunuri in general. Per ansamblu, profilul de risc al pietei se inrautateste: riscul valutar este in crestere, piata financiara ramane la un nivel primar, cu prea putine instrumente sofisticate care sa te apere de riscuri, reforma in economie este codasa, cu decizii luate la intamplare, continua o hora politica din care nimeni nu mai intelege nimic, fara institutii publice solide. Crestem, dar s-a acumulat mai multa presiune decat acum un an cand erau asteptari mari."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO