Bănci și Asigurări

Normele de creditare mai intarzie din cauza modificarilor cerute de banci

19.07.2005, 18:40 22

Intrarea in vigoare a noilor norme de creditare adoptate de Consiliul de Administratie al BNR pe 8 iulie continua

sa intarzie. Motivul? Textul a fost adoptat fara o consultare prealabila a bancilor, care au aratat ulterior ca este nevoie de o serie intreaga de clarificari si definiri mai precise ale termenilor folositi in norme pentru ca acestea sa poata fi aplicate.

In momentul de fata se poarta corespondenta intre Asociatia Romana a Bancilor si ARB pe tema modificarilor si completarilor solicitate de bancile comerciale.

Dupa definitivarea textului si publicarea acestuia in Monitorul Oficial trebuie sa mai treaca 30 de zile pana la aplicarea normelor in practica bancilor, ceea ce inseamna ca restrictiile ar putea incepe sa functioneze spre sfarsitul lunii august.

In urma discutiilor purtate saptamana trecuta intre reprezentanti ai BNR si membri ai ARB, astazi urmeaza a fi stranse ultimele observatii asupra versiunii revizuite a proiectului de Norme privind limitarea riscului de credit la creditele acordate persoanelor fizice.

In forma actuala a documentului, bancile comerciale au obtinut scoaterea de sub incidenta normelor a creditelor ipotecare destinate persoanelor fizice, acordate in baza Legii 190/1999, care are propriile norme.

De asemenea, BNR a inclus un alineat potrivit caruia politele de asigurare avand ca obiect garantarea/preluarea riscului de neplata, incheiate fie de catre debitor, fie de catre banca, vor fi asimilate garantiilor personale pe care solicitantul de credit trebuie sa le prezinte pentru a obtine un credit de consum destinat cumpararii de bunuri.

Bancile au sustinut ca este necesar a se defini mai clar creditul pentru investitii imobiliare, pentru a-l putea diferentia de creditul ipotecar. In acelasi timp, in opinia bancilor ar trebui stipulat ca creditele pentru renovarea locuintei intra sub incidenta creditelor pentru investitii imobiliare. In ceea ce priveste birocratia suplimentara pe cale a fi instituita conform variantei initiale a proiectului, bancile comerciale au convins BNR ca in cazul creditelor pentru bunuri de consum nu se justifica obligativitatea intocmirii cererii de credit si a referatului de credit datorita faptului ca la magazine momentul ridicarii de catre client a bunului finantat de banca coincide cu momentul semnarii contractului de credit.

De asemenea, bancile considera ca ar trebui definite clar veniturile cu caracter de permanenta care pot fi luate in considerare la stabilirea capacitatii de rambursare a unui client, fara a fi necesara stabilirea unui coeficient de ajustare in functie de gradul de certitudine si caracterul de continuitate al acestora. In plus, este considerata necesara o definire precisa a creditelor de valoare mare. BNR doreste insa sa lase la latitudinea bancilor comerciale stabilirea definitiilor respective, prin norme interne.

BNR a mai precizat ca stabilirea categoriei in care se incadreaza un credit - de consum sau pentru investitii imobiliare - se va realiza in functie de destinatie si nu de valoarea acestuia sau de garantiile prezentate de solicitant.

Bancile au mai atras atentia ca in textul normelor nu se regasesc creditele "punte" sau creditele de refinantare si considera ca ar trebui clarificat si daca achizitia de actiuni se incadreaza in definitia data creditelor de consum.

Pe baza schimbului de observatii din ultima saptamana, textul normelor de creditare ar urma sa fie definitivat in zilele urmatoare. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO