Bănci și Asigurări

Noul sef al Cetelem: Pariez pe carduri si credite auto

Noul sef al Cetelem: Pariez pe carduri si credite auto

Daniel Boaje

04.09.2008, 19:33 25

Cetelem, cea mai mare companie de credite de consum de pe piata locala, a incheiat primul semestru cu credite in sold de 960 de milioane de euro (263,7 milioane de euro), cu 18% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.
"Este un an foarte interesant, nu stiu cum sa-l caracterizez altfel. Se vede o temperare a cererii de credite, iar la nivelul creditelor de consum cresterea pietei este la jumatate fata de anul trecut", afirma Daniel Boaje, noul director general al Cetelem, care l-a inlocuit la inceputul acestei luni pe francezul Philippe Foursy. Compania se bazeaza pe patru linii de business: creditele in magazin (41% din portofoliu), cardurile de credit (28%), creditele de nevoi personale (24%) si auto (7%).
"Pe partea de credite in magazin am inregistrat o crestere in urma incheierii unor parteneriate noi. Acoperim in prezent o retea de 4.000 de magazine, fata de circa 3.100 la inceputul acestui an. Pe fondul cresterii consumului, magazinele au avut potential de extindere", explica Boaje.
Pe segmentul creditelor de nevoi personale, cresterea a fost sustinuta de extinderea colaborarii cu brokeri, dar si de lansarea unei aplicatii online prin intermediul careia clientii pot contracta imprumuturi. In prezent circa 10-15% din credite sunt acordate pe internet.
"Un alt element foarte important de crestere in primul semestru au fost cardurile. Am ajuns la 350.000 de carduri, din care 65.000 au fost emise in prima parte a anului. De asemenea, una dintre directiile prioritare ale companiei sunt creditele auto." Pariul lui pentru urmatorii cinci ani sunt ipotecarele, cardurile de credit si creditele auto, despre care spune ca au cel mai mare potential de crestere.
"Cred foarte mult in potentialul cardurilor si al creditelor auto, dar in primul rand in cel al creditelor ipotecare, pentru ca acestea sunt inca foarte departe de un nivel normal. Foarte importanta este si evolutia veniturilor clientilor. Un program guvernamental care sa faca posibil un salariu mediu de 800 de euro in 2012 ar schimba foarte mult piata creditului", afirma directorul Cetelem.
El sustine ca piata creditelor ipotecare va creste foarte mult atat pentru ca preturile apartamentelor vechi devin mai accesibile, cat si pentru ca dezvoltatorii au tot mai multe proiecte pentru clasa medie. Cetelem si-a planificat initial sa intre pe ipotecare in toamna, insa lansarea va avea loc anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO