Bănci și Asigurări

Nr. 2 in Raiffeisen: Vremea buna a incins piata imobiliara

Nr. 2 in Raiffeisen: Vremea buna a incins piata imobiliara

Marinel Burduja: Urmatorii 10-15 ani vor fi clar anii investitiilor in infrastructura

31.01.2007, 19:32 117

Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank, spune ca ianuarie a fost cea mai buna luna din viata sa de bancher.
"Pentru prima oara in cariera mea de bancher luna ianuarie este la fel de buna ca luna decembrie, care reprezinta in mod obisnuit o luna record", afirma Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank responsabil cu divizia corporate.
Una din explicatii? Vremea buna a permis continuarea finantarii de proiecte in sectorul imobiliar, care au ajuns la o pondere de peste 12% in portofoliul Raiffeisen, a treia banca de pe piata.
"In ianuarie s-a putut lucra din plin. Avem in diferite faze de realizare peste 50 de proiecte in valoare de peste jumatate de miliard de euro. Urmatorii 10-15 ani vor fi clar anii investitiilor in infrastructura." Burduja, 53 de ani, spune ca, desi in continuare neprietenos, mediul de afaceri a ajuns la un stadiu de consolidare care le permite bancilor sa-si desfasoare activitatea corporate fara influente sezoniere semnificative.
Companiile tind constant spre accesarea unor credite de valoare mai mare, trazanctiile de peste 30-40 de milioane de euro intrand in activitatea curenta, sustine Burduja. El afirma ca banca discuta din ce in ce mai des cu clientii despre credite sindicalizate, emisiuni de obligatiuni corporate sau fuziuni si achizitii. "2007 va fi anul produselor si serviciilor mai evoluate pentru clientii companii. Cu siguranta chiar in prima parte a anului vom avea astfel de tranzactii", a declarat pentru ZF Marinel Burduja.
De la 1 ianuarie, banca a primit si peste 60 de proiecte si idei de proiecte eligibile pentru finantari UE, mai ales din Cluj si Arges.
"Preponderent sunt idei din partea autoritatilor publice sau care vizeaza industria alimentara si a bunurilor de consum."
In acelasi timp insa vine o perioada grea pentru bancile locale, care vor simti din plin presiunea concurentei straine care poate acorda finantari direct din spatiul UE la costuri net scazute fata de oferta autohtona.
"Pot veni cu preturi cu 30-40% sub noi. Este o mare problema pentru ca multe banci din afara isi fac deja cifra de afaceri pe teritoriul Romaniei pe proiecte individuale, beneficiind de avantajul net in pricing", spune Burduja.
Pe de alta parte, seful diviziei corporate a Raiffeisen afirma ca nu exista "nicio sansa" de scadere a dobanzilor la credite in acest an in absenta unei decizii a BNR de relaxare a regimului rezervelor minime obligatorii.
"Cadrul restrictiv impus de BNR se repercuteaza in piata prin birocratizarea excesiva a procesului de creditare si scumpirea finantarilor, care reflecta inevitabil costul cu rezervele."
Care ar fi solutiile de contracarare a concurentei externe? "Avem capacitatea ca pentru anumite industrii, pentru anumiti clienti sa reducem si noi dobanzile, dar nu pe ansamblul clientelei. Incercam sa dezvoltam relatii ample si permanente cu clientii, pachete de servicii prin care sa putem redistribui costurile, solutii adaptate profilurilor individuale", spune Burduja.
Pe langa bancile straine, in Romania vin si clienti din UE pe filiera grupurilor bancare cu retea regionala. "Surprinzator, din a doua jumatate a lui 2006 au inceput sa vina investitori din tarile baltice. Constant vin companii din Ungaria, dar si din Rusia, tot pe filiera Raiffeisen, sau indirect din alte tari occidentale. Vedem un apetit in crestere din partea companiilor germane, dar si din Franta", adauga Burduja.
Seful diviziei corporate a Raiffeisen afirma ca este greu ca aceasta piata sa ajunga la saturatie, avand in vedere cresterea economica rapida.
"In prezent este supusa unei supraincalziri artificiale determinate de faptul ca multe banci fara vocatie in domeniu sunt agresive pe aceasta piata. Vedem cotatii greu de priceput pentru noi", mai spune Burduja, reafirmand ca Raiffeisen se va concentra pe eficienta si pe controlul riscului si mai putin pe cota de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO