Prima pagina

Nu doar BNR rateaza tinta de inflatie

07.08.2008, 21:48 20

Douazeci si trei de banci centrale din lume care aplica strategii de tintire a inflatiei inregistreaza depasiri ale plafonului maxim aferent tintelor angajate, BNR fiind a saptea dupa amplitudinea derapajului inflationist pe care il are de contracarat: 3,8 puncte procentuale.
Tintirea inflatiei ca politica monetara este supusa pentru prima data unui test atat de dur in contextul in care lupta cu preturile a devenit mult mai dificila anul acesta, pe fondul crizei financiare internationale, al scumpirii explozive a petrolului si a altor materii prime.
Dintre tarile din regiune, Romania a adoptat cel mai recent acest regim de tintire a inflatiei. In 2005, in primul an de tintire, inflatia a fost de 8,6%, fata de tinta de 7,5%, in 2006 a coborat spectaculos la 4,9%, sub tinta de 5%, iar in 2007 a urcat inapoi la fel de spectaculos pana la 6,6%, peste tinta de 4%.
BNR reactioneaza ca si cum ar fi fost cea mai surprinsa de rabufnirea preturilor sub presiunea factorilor externi, acumuland deja o majorare a dobanzii de politica monetara de 3,25 puncte procentuale si ajungand astfel la cea mai ridicata rata din UE, de 10,25% pe an.
In plus, analistii nu exclud cel putin inca o majorare a dobanzii pana la sfarsitul anului, cu un sfert de punct procentual, ultimele evaluari intrevazand riscul ca si tinta de inflatie pe 2009 sa fie amenintata.
In acelasi interval, Banca Poloniei, care de asemenea tinteste inflatia, a majorat dobanda cu doua puncte, pana la 6%, iar banca Ungariei a ridicat-o cu un punct anul acesta, pana la 8,5%, in conditiile in care in cele doua tari revenirea inflatiei nu se arata atat de agresiva. La ultimele sedinte de politica monetara, ambele banci au hotarat sa nu mai majoreze dobanzile.
Polonia are o inflatie de 4,6%, cu 1,1 puncte peste intervalul tintit, iar inflatia din Ungaria a ajuns la 6,7%, cu 3,7 puncte procentuale peste tinta.
BNR a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 3,8% plus minus un punct procentual, dar recent a revizuit prognoza in crestere de la 6% la 6,6%, in conditiile in care inflatia s-a miscat de luni de zile in directia opusa tintei de inflatie angajata pentru anul acesta, ajungand in iunie la 8,6% si existand perspective de crestere la peste 9% in iulie.
Pentru anul viitor tinta de inflatie a BNR este de 3,5% plus minus un punct procentual, noua prognoza revizuita a bancii centrale fiind de 4,2%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca mentinerea tintei arata angajamentul ferm al bancii centrale de a aduce inflatia la tinta.
"Tintirea inflatiei nu este un joc in a ghici cat va fi rata inflatiei la sfarsitul anului. Ar fi o trufie. Este vorba de un angajament, de a merge in jos cu rata inflatiei", a spus Isarescu.
Analistii apreciaza ca noile prognoze ale BNR asupra inflatiei sunt mai realiste, dar sunt sceptici in ceea ce priveste incadrarea in tinta anul viitor.
"Exista riscuri ca inflatia sa iasa din intervalul tintit de BNR si in 2009 si acestea sunt legate de elemente pe care nu le putem controla precum pretul combustibililor sau rezultatele agricole. De asemenea, BNR se va confrunta cu incertitudini legate de abilitatea noului guvern de a tine sub control cresterile salariale si cheltuielile bugetare", sustine Radu Craciun, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari- Bancari.
Si Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank, apreciaza ca riscul ca inflatia la sfarsitul anului 2009 sa iasa din banda din jurul tintei centrale este destul de ridicat.
"In acest sens actioneaza atat politicile salariale si fiscale necorelate cu politica monetara, cat si faptul ca intarirea politicii monetare poate determina aprecierea nesustenabila a leului in perioada urmatoare, urmata de o corectie ampla in 2009."
La randul sau, Ionut Dumitru, directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, considera ca cel mai probabil decizia recenta a BNR de a ridica dobanda se bazeaza pe riscul foarte ridicat ca tinta de inflatie pe 2009 sa fie si ea ratata, in conditiile cresterii salariilor peste avansul productivitatii.
"Probabil ca BNR se teme foarte tare ca inflatia nu va reintra in tinta prea curand in aceste conditii, cu efecte devastatoare asupra anticipatiilor inflationiste", spune Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO